Hoppa till huvudinnehållet

Förre USA-korren: "Det finns mycket goda skäl att avsätta Trump"

Publicerad:
Den förre USA-korrespondenten och numera författaren Lennart Pehrson från Karlstad anser att Donald Trumps ansvar för det som hände i Washington på onsdagskvällen är mycket stort.
Den förre USA-korrespondenten och numera författaren Lennart Pehrson från Karlstad anser att Donald Trumps ansvar för det som hände i Washington på onsdagskvällen är mycket stort. Foto: Christer Wik

Lennart Pehrson från Karlstad var USA-korrespondent för bland andra Dagens Nyheter under många år. Han bor i New York och är som de flesta andra mycket upprörd över onsdagens stormning av Kapitolium i Washington.

– Jag reagerade med förfäran och djupt obehag.

Samtidigt är han inte överraskad av det som hände.

– Donalds Trumps auktoritära läggning har länge varit tydlig och efter att han inte klarat att acceptera eller erkänna sin valförlust har det blivit mer uppenbart att han inte riktigt varit vid sina sinnens bruk när han verklighetsfrånvänd verkar ha trott på de fantastiska konspirationsteorier han spridit.

Det var president Trump som eldade på den här gruppen människor att ta sig till Kapitolium och protestera och fortsatte att hävda att det var omfattande fusk under valet. Vilket ansvar bär Trump för det som hände?

– Hans personliga ansvar är mycket stort. Han har drivit på högerextrema våldsgrupper som tagit till sig hans konspirationsteorier. Det stod inte minst klart när han i onsdags talade till sina anhängare utanför Vita huset och direkt uppmanade dem att gå till kongressen och protestera mot valresultatet.

Hur tror du att man kommer att minnas den 6 januari 2020 i amerikansk historia?

– Många har redan jämfört med vad president Franklin Roosevelt sade om dagen när Pearl Harbor attackerades under andra världskriget: "En dag som kommer att leva i vanära". Det är inget orimlig parallell.

Trump-supportrar stormade på onsdagen Kapitolium i Washington. "Jag reagerade med förfäran och djupt obehag", säger Lennart Pehrson.
Trump-supportrar stormade på onsdagen Kapitolium i Washington. "Jag reagerade med förfäran och djupt obehag", säger Lennart Pehrson. Foto: Jose Luis Magana/AP

Hur mycket har det här skadat den amerikanska demokratin och landets anseende?

– Förhoppningsvis är de demokratiska institutionerna är starka nog att klara detta och systemet med maktdelning har betydelse i positiv mening. Men skadan är ändå avsevärd, för väljarnas förtroende för sina makthavare och ännu mer för USA:s ställning som ledarnation i världen.

Även om Trump nu har sagt att Joe Bidens maktövertagande kommer att ske på ett normalt sätt den 20 januari har han inte erkänt att han förlorade valet. Vad betyder det för fortsättningen?

– Det är ett brott mot traditionen, men det är svårt att se att det får så stor betydelse i praktiken. Joe Biden blir USA:s nye president oavsett vad Trump tycker och tänker och stormningen av kongressen kommer knappast att göra det lättare för honom att fortsätta leda det republikanska partiet.

Det är knappt två veckor kvar innan Biden tar över makten och det finns en stor oro bland många vad som hinner hända innan dess. Delar du den oron?

– Ja, en sådan oro är helt klart berättigad. Trump har visat att han är helt oberäknelig. Men samtidigt är han nu mer påpassad och det förefaller som att han tappar stöd inom det egna partiet.

Allt fler anser att president Donald Trump bör avsättas efter vad som har hänt i USA den senaste tiden.
Allt fler anser att president Donald Trump bör avsättas efter vad som har hänt i USA den senaste tiden. Foto: Jacquelyn Martin/AP

En del politiker har till och med gått ut och velat att Trump ska avsättas eftersom man inte anser att han inte är kapabel att styra landet. Vad anser du?

– Det finns mycket goda skäl att avsätta honom. Men det är så lite tid som återstår av hans mandatperiod att det knappt kan hinnas med under ordnade former. Det finns också en risk att hans mer hårdhänta anhängare då ser honom som en martyr.

Hur vill du sammanfatta Donalds Trumps fyra år vid makten?

– Kaos och elände.

Vilka skador har han orsakat USA under de här åren?

– Framförallt har han stärkt den redan hårda polariseringen i USA. Han har underminerat förtroendet för de demokratiska institutionerna och nationen är nu än mer splittrad. Hans många lögner har bidragit till att fakta och sanning avfärdas av många. Och han har, som sagt, allvarligt skadat USA:s anseende i världen.

Joe Biden kommer att få mycket att ta tag i som nyvald president i USA. "Den inre splittring som finns måste dämpas", säger Lennart Pehrson.
Joe Biden kommer att få mycket att ta tag i som nyvald president i USA. "Den inre splittring som finns måste dämpas", säger Lennart Pehrson. Foto: Susan Walsh/AP

Vad ska Joe Biden och Kamala Harris göra för att lappa samman landet när de nu får makten?

– Ett första steg är att åter få ett slags normaltillstånd. Men det räcker inte att det blir som förr. Med Trump i fokus är det lätt att glömma bort att det finns underliggande problem som finns där oavsett honom och som säkert bidrog till att han valdes till president.

– Många väljare känner sig uppriktigt bortglömda och hunsade av vad som lite vagt sammanfattas med ”eliten” eller ”etablissemanget". Den inre splittring som finns måste dämpas med åtgärder mot en skev inkomstfördelning, för att dämpa rasmotsättningar och stärka framtidstron. Det är också problem som inte är unika för USA.

Hur mycket betyder har det att demokraterna får majoritet i Senaten efter vinsten i valet i Georgia?

– Det har stor betydelse. Dels blir det förstås lättare för Biden och demokraterna att driva igenom lagförslag, dels kan det mana republikanerna till eftertanke om hur de högerradikala krafterna inom partiet ska hanteras vilket möjligen kan bidra till en ökad samarbetsvilja med uppgörelser även partigränserna.

Artikeltaggar

Dagens NyheterDonald TrumpJoe BidenKamala HarrisLennart PehrsonNew YorkNyheterWashington DC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.