De jobbar dygnet runt med att göra snö

Publicerad:
Anna Österberg och Jesper Österberg håller på för fullt med att göra i ordning backarna för åkarna. Sedan i söndags har de jobbat dygnet runt. Här med dottern Astrid. Foto: Helena Karlsson

Oregelbunden kyla gör det svårt för skidbackarna att planera snöläggningen. Men nu går snökanonerna varma och förhoppningen är att öppna inom kort – om inte kylan försvinner hastigt.

– Förhoppningen är att öppna till helgen nästa vecka, säger Olle Fernkvist, snöläggningsansvarig för Dömlebacken.

Anna och Jesper Österberg engagerar sig ideellt inom Grums slalomklubb. Tillsammans med ett gäng andra familjer ser de till att backarna är dugliga för skidåkning. Under optimala förhållanden tar det ungefär två veckor att få i ordning Ålviksbacken.

– Hittills har det gått bra och vi är optimistiska. Vi gör det för alla som bor här och dels för att barnen tävlar, säger Jesper innan Anna fyller i:

– Och för att vi älskar vintersport.

Förra året skulle det egentligen ha varit ett femtioårsjubileum för slalomklubben, men dåligt väder satte stopp för planerna och backarna fick hålla stängt.

– I år är vi extra taggade. Många är på hemmaplan så vi hoppas på många besökare. Vi brukar ha runt 21 000 åk per säsong, säger Jesper.

Men det är inte bara glädje när det kommer till att driva skidanläggningen i Grums. Klubben har drabbats av flertalet stölder.

– Elkablar är väldigt populärt att stjäla, i en av backarna tog de alla kablar. Det är jättetråkigt när vi gör detta ideellt, säger Anna.

När öppnar ni och hur länge håller ni öppet?

– När barnbacken är klar öppnar vi den och sen öppnar vi de andra backarna så fort de är färdiga. Tanken är att hålla öppet till och med mars, konstsnö håller bättre än natursnö, säger Jesper.

Fredrik Nordh och dottern Saga passar på att åka pulka på en av backarna i Grums.
Fredrik Nordh och dottern Saga passar på att åka pulka på en av backarna i Grums. Foto: Helena Karlsson

Kil och Dömle på gång

Även i backarna Fryksta och Dömle håller man på för fullt med att lägga snö. I Dömle har de, likt Ålviksbacken i Grums, kört dygnet runt sen i söndags.

– Det ser bra ut nu. Vi ska börja köra ut snö i helgen. Förhoppningen är att öppna under nästa vecka. Men det kan ändras snabbt, det beror på vädret och vilken kyla det blir, säger Olle Fernkvist, snöläggningsansvarig för Dömlebacken.

– Temperaturen är inte riktigt med oss, men vi har lagt en del. Nu kör vi på så fort det är kyla, men vädret gör att det tar lite längre tid, säger Martin Skager, snöläggningsansvarig för Frykstabacken.

När öppnar Frykstabacken?

– Det vågar jag inte svara. Men vi jobbar på så fort temperaturen är rätt, det är svårt när man inte får hålla i termostaten själv.

Artikeltaggar

DömleGrumsGrums SLKKilKils slalomklubbNyheterslalom

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare