Viss vårdpersonal kan få vaccin tidigare

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Daniel Strandroth/arkiv
Viss vårdpersonal kan få vaccin mot coronaviruset i ett tidigare läge än vad som tidigare planerats. Det framgår av en skrivelse som landets hälso- och sjukvårdsdirektörer har överlämnat till Folkhälsomyndigheten.

Direktörernas förslag går ut på att låta delar av landets sjukvårdspersonal ingå i fas 1 av vaccinationen i stället för i fas 2.

– Det är på förekommen anledning då några regioner har drivit den här frågan: Skåne och Västra Götaland, säger Inger Nordin Olsson som är regional vaccinationssamordnare för covid-19 i Örebro län.

Hon berättar att landets hälso- och sjukvårdsdirektörer på tisdagen gemensamt gick fram med en skrivelse till Folkhälsomyndigheten.

– Det är ju de som sätter prioritetsrekommendationen, säger Inger Nordin Olsson

Hon påpekar att det inte handlar om att ändra prioriteringen som går ut på att man i fas 1 har fokus på äldreboenden, hemsjukvård och hemtjänst.

– Men man låter det överlappa för vissa grupper av vårdpersonalen.

Bara ett förslag

Det innebär att till exempel personal inom intensivvården skulle få vaccin redan i fas 1, i stället för i fas 2 som övrig vårdpersonal.

Enligt Inger Nordin Olsson var samtliga hälso- och sjukvårdsdirektörer eniga om skrivelsen till Folkhälsomyndigheten. Hon poängterar dock att det bara är ett förslag. Folkhälsomyndigheten har i skrivande stund ännu inte fattat något beslut. Det är oklart när den förändringen eventuellt kommer att genomföras.

Fas 1 pågår för fullt och Nordin Olsson konstaterar att samarbetet med kommunerna fungerar bra. Alla kommuner deltar i vaccinationsuppdraget och begär vaccindoser i den takt man kan genomföra vaccinationerna.

Fas 2 beräknas starta i februari. Då ska vaccinet erbjudas till bland annat personer över 70 år, vuxna som får insatser enligt LSS samt personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Samtidigt pågår uppbyggnaden av länets fem vaccinationsmottagningar enligt planeringen. Än så länge är det inte möjligt att boka tid för vaccination, men så snart det är möjligt kommer regionen att gå ut med information om detta.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.