Sänkt public service-avgift och dyrare att skaffa pass – här är de nya lagarna för 2021

Publicerad:
Vid årsskiftet började en rad nya lagar att gälla. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många nya lagar trädde i kraft den 1 januari 2021. Vissa lagar kanske inte påverkar gemene man alls, medan andra gör det i allra högsta grad. Bland annat sänks avgiften för public service, medan passavgiften höjs.

Rutavdraget utvidgas med fyra nya tjänster och taket höjs till 75 000 kronor, en skattereduktion införs för den som gör gröna investeringar och Datainspektionen byter namn till Integritetsskyddsmyndigheten.

Det är några av lagarna som trädde i kraft vid årsskiftet.

Skatten sänks även för personer över 65 år med en inkomst mellan 17 700 och 118 200 kronor i månaden. Enligt regeringen har de som har lägre inkomst redan fått sänkt skatt.

En ny påföljd införs för unga som begår brott. Påföljden kallas ungdomsövervakning. Den som döms får restriktioner på hur denna får röra sig. Till exempel kan personen dömas till att inte få lämna hemmet på helgkvällar och nätter, eller inte få besöka en viss plats. Detta ska kontrolleras med hjälp av en fotboja.

Drönarflygningar regleras nu hårdare och en drönaroperatör måste ansöka om registrering för att få flyga. Lagen reglerar också i vilka fall en avregistrering får ske.

Artikeltaggar

BrottDatainspektionenDrönareNyheterpassPublic serviceRutSkatterSverigeUngdomar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare