Efter tuffa året – försiktig optimism bland Arvikakrögare: "Hoppas det ska vända"

Publicerad:
Det har varit ett tufft år för Arvikakrögarna Andreas och Mattias Olsson i och med coronapandemin, men de siktar mot en bättre sommarsäsong. Foto: Lisa Olaison

Det har varit ett tufft år för krogar och restauranger i och med coronapandemin. Restriktionerna har slagit hårt mot branschen.

Men finns det hopp om ett bättre 2021? AN har ringt runt till några krögare i Arvika för att stämma av läget.

För Bröderna Olsson, som i nuläget driver O'Learys och Olssons Brygga i Arvika samt Olssons Bazar i Karlstad, har 2020 varit rejält utmanande med all ovisshet kring pandemin.

– Jag förstår varför alla restriktioner finns, men för att göra livet lite enklare hoppas jag det blir mer tydligt vad som gäller framöver, så man vet lite mer hur de tänker. Många experter säger att det är kört hela 2021, vissa säger att alla är vaccinerade i april – det är svårt att veta vad man ska tro på, säger Mattias Olsson, som hoppas mycket på just vaccinet:

– Jag tror och hoppas att vaccinet har en stor inverkan för att man kan få en tidplan att jobba utefter. Det har varit jobbigt att inte ha en blekaste aning, det går inte att bedriva en verksamhet på det sättet.

"Har inte sett slutet än"

Om det var jobbigt innan blev det ännu värre efter de restriktioner som trädde i kraft den 18 december. Endast fyra personer får vara i samma restaurangsällskap, och efter klockan 20.00 är det dessutom förbjudet att sälja alkohol.

– Vi har verkligen gått på lockdown-tänket. Det är galet, om jag ska vara ärlig. Jag vore väldigt glad om vi fick något att förhålla oss till, det vi ser framför oss är ju en sommarsäsong där vi kan ha bryggan öppet och även arrangera en hamnfest, säger Mattias Olsson med försiktig optimism.

Bröderna Olsson har gått från nära 100 heltidsanställda till endast tio som det ser ut just nu, och fick under hösten stänga igen Br. Olssons Elektriska i Karlstad.

– Jag tror inte folk förstår hur hårt det har slagit mot vår bransch. Det är förvånansvärt få som har gått i konkurs, men vi har inte sett slutet på det här än. Vi har fördelen att vi har funnits länge, vi har ett förtroendekapital och folk vet att vi håller vad vi lovar.

Haitham Salim äger  The Oven i Arvika.
Haitham Salim äger The Oven i Arvika. Foto: Jonas Klint

"Är inte tillräckligt"

För The Oven har det också påverkat verksamheten negativt, även om pizzorna varit en räddning.

– Vi har drabbats jättemycket. Vi har fått lite bidrag men det är inte tillräckligt. Vi får hoppas att det blir bättre, men jag tror inte så mycket på det. Det är tur vi har pizzan i alla fall, säger ägaren Haitham Salim.

– Vi får hoppas det blir lite ljusare på den här mörka vägen. Jag har klarat mig, men det är jättejobbigt.

Öppettiderna är i och med restriktionerna om alkoholförsäljning sämre än vanligt.

– Vi får inte servera mat heller efter klockan 20.30. Men det är jättekonstigt, för vi kan ju stänga och öppna igen om vi vill.

Haitham Salim har ännu inte behövt säga upp någon än – trots det utsatta läget.

– Det är svårt att hitta bra personal idag, det är därför jag behåller dem, men jag vet inte hur länge det går. Vi vi kämpar på alla sätt som går, men det hjälper inte. Vi väntar på bättre tider, det beror mycket på vaccinet, om det tar eller inte. Vi får hoppas att vi kan återgå till ett normalt liv efter det här, säger Haitham Salim.

Jessica Andersson och Morgan Johansson äger Barbord och Jennys tillsammans.
Jessica Andersson och Morgan Johansson äger Barbord och Jennys tillsammans. Foto: Anton Eriksson

"Lite luddigt"

Jessica Andersson, som äger Jennys och Barbord tillsammans med Morgan Johansson, fick under hösten stänga Barbord men hoppas kunna öppna igen under sommarsäsongen.

– Det krävs att restriktionerna lyfts helt och att vi får ta in fler gäster. Bara att hoppas det går över. Vi kan tidigast öppna till sommarsäsongen, säger Jessica som försöker vara hoppfull om nya året:

– Vi får se lite positivt, det försöker vi alltid göra. Vi hoppas att det ska vända och att vi ska få se en ände på den här pandemin. Vi har satsat på hämtmat på Jennys och ska utöka sortimentet där, och vi har sålt otroligt mycket jultallrikar.

Precis som många andra ställer sig Jessica Andersson något frågande till regeringens hantering av viruset och dess konsekvenser för branschen.

– Det är lite luddigt. Vi har blivit ganska hårt drabbade av restriktionerna, medan handeln blivit mer förskonad. Stödet har inte hjälpt så mycket, och det har blivit en fördröjning med korttidspermitteringsbidraget – pengar som behövs nu, säger Jessica.

Ahmad Popal och Maud Andersson har haft en tuff första tid som restaurangägare för Tolo.
Ahmad Popal och Maud Andersson har haft en tuff första tid som restaurangägare för Tolo. Foto: Tommy Grenhage

"Vi är jättehoppfulla"

För Tolo Restaurang & Pub, som öppnade mitt under brinnande pandemi i november, har det föga förvånande varit en kämpig första tid.

– Det gick bra ett tag, men efter SMS:et som skickades ut blev det sämre. Innan dess var det jättebra, konstaterar Ahmad Popal, ägare tillsammans med Maud Andersson, som ser optimistiskt på framtiden:

– Jag har varit optimistisk hela mitt liv! Vi försöker överleva några månader nu och hoppas det blir bättre. Vi är jättehoppfulla nu när vaccinet har kommit, men vi har ju ingen aning om vad som händer. Vi har en del planer för sommaren och uteserveringen, säger Ahmad Popal.

Artikeltaggar

Ahmad PopalArvikaBröderna OlssonCoronavirusetHaitham SalimJessica AnderssonKrogarNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare