Hoppa till huvudinnehållet

Psykologiprofessorn: "Vi förväntar oss att de som sätter reglerna ska följa dem"

Publicerad:
Per Kristensson, professor i psykologi vid Karlstads universitet, om vikten av makthavarnas symbolhandlingar.
Per Kristensson, professor i psykologi vid Karlstads universitet, om vikten av makthavarnas symbolhandlingar. Foto: Lisa Olaison

Landets beslutsfattare har haft ett högt tonläge om att följa restriktionerna under pandemin. Nu har flera av dem fullt upp med att förklara varför de själva inte följt dem.

– Vi förväntar oss att de som sätter reglerna ska följa dem. Men om Löfven kan gå i köpcentrum och Eliasson åka till Las Palmas så kan jag också det, säger Per Kristensson, professor i psykologi vid Karlstads universitet.

Nyheterna om statsminister Stefan Löfvens besök i köpcentrum, justitieminister Morgan Johansson på mellandagsrea, finansminister Magdalena Andersson i Sälen och MSB:s generaldirektör Dan Eliassons och Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmarks Las Palmas-resor har lett till stark kritik och ilska mot dem.

Hur "skadligt" är det att regerings- och myndighetspersoner inte själva följer restriktionerna som de bett hela svenska folket att följa?

– Det finns en risk att om Eliasson åker till Las Palmas för att fira jul så kan jag åka till kompisarna i Malmö eller Oslo. Och gör Stefan Löfven ärenden i ett köpcentrum så kan jag gå på Bergvik utan problem. De rättfärdigar sitt beteende med ursäkter som att det var nödvändigt och att de var noggranna. Det känns jobbigt för alla att göra fel och det märks på deras förklaringar, säger Per Kristensson, professor i psykologi och föreståndare för CTF vid Karlstads universitet.

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson har fått mycket kritik för sin utlandsresa under julhelgen.
MSB:s generaldirektör Dan Eliasson har fått mycket kritik för sin utlandsresa under julhelgen. Foto: Fredrik Persson/TT

Hur påverkar det oss andra som ställer in, ställer om och stannar hemma?

– Det är inte konstigt att folk blir arga och upprörda. Vi förväntar oss att de som sätter reglerna själva ska följa dem. Vi vill inte ha den stämningen i Sverige att högt uppsatta personer kan göra som de vill medan vi andra förväntas lyda. Många har heller kanske inte den ekonomiska möjligheten att resa på grund av pandemins följder.

Hur borde de agera istället?

– Symbolhandlingar är viktigt, att de går före och visar hur vi ska bete oss. Säger Löfven till folket att vi inte ska besöka köpcentrum så ska han inte göra det själv. Och går det att åka till Las Palmas på ett säkert sätt? Kanske. Det kanske innebär samma risk som att gå till Systembolaget. Men enligt restriktionerna ska vi inte resa nu, säger Per Kristensson.

– Stefan Löfven gjorde tidigare en viktig symbolhandling när han satte sig själv i karantän när en medarbetare var smittad, även om det inte fanns någon risk att han skulle smittas. Det är lika viktigt i ovanstående fall. Så de, precis som vi, kan ställa fram längdskidorna i hallen istället för shoppingkassen och göra annorlunda, fortsätter han.

Artikeltaggar

CoronavirusetDan EliassonKarlstadKarlstads universitetMagdalena AnderssonMorgan JohanssonMSBNyheterPer KristenssonStefan LöfvenSystembolaget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.