Påsfabrik ger nya jobb i Dalsland

Publicerad:
Tingstad Groups koncernchef Paul Jigberg och kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson inspekterade under hösten fastigheten Jänhandlaren 6 som syns i bakgrunden. En coronahälsning bekräftade att parterna var på väg att bli överens både om fastighetsaffären och Tingstads etablering i Bengtsfors. Foto: THOMAS WALLIN

Bengtsfors får en välkommen nyetablering på det nya året som inledningsvis ger 20 nya arbetstillfällen.

Företaget Norbag AB som ingår i Tingstad Group, etablerar en påsfabrik i de lokaler på Brandberget där Tech Roi huserade. Bengtsfors kommun säljer dessutom industrifastigheten för 10 miljoner kronor till Tingstad Produktionsfastighet Bengtsfors AB, ett nybildat dotterbolag som ingår i Tingstadkoncernen.

Norbag som sedan några år ägs av Tingstad Group, har verksamhet i Töcksfors där man tillverkar påsar och bärkassar gjorda av papper.

– Efterfrågan på de varor Norbag tillverkar har varit mycket stor vilket medför att vi trots en utbyggnad ser oss om efter produktionslokaler för att expandera ytterligare, berättar Paul Jigberg.

Expansionen i Töcksfors har varit stor. Antalet anställda har ökat från omkring 40 till 80 under 2020 och nu finns det helt enkelt inte plats att bygga ut mer. Detta observerades i grannkommunen.

Kontaktades av Bengtsfors

– Vi blev kontaktade av Bengtsfors kommun som hade uppmärksammat att vi expanderade i Töcksfors.

– Lokalen passar vår verksamhet och ligger logistiskt bra till. Nära Töcksfors där arbetsledningen finns och inte långt från Göteborg med huvudkontoret, berättar Paul Jigberg.

Jerry Andersson, platschef vid påstillverkaren Norbag AB i Töcksfors kommer även att ha ansvar för fabriken som startar i Bengtsfors.
Jerry Andersson, platschef vid påstillverkaren Norbag AB i Töcksfors kommer även att ha ansvar för fabriken som startar i Bengtsfors. Foto: Jonas Klint

Platschefen i Töcksfors, som också blir chef i Bengtsfors, heter Jerry Andersson.

– Vi kommer omedelbart starta med en anpassning av lokalerna. Troligtvis kommer vi att starta produktion under första halvåret 2021, berättar Paul Jigberg.

– Vi fick kontakt med företaget för drygt ett år sedan och även om Coronapandemin ett tag såg ut att sätta käppar i hjulet för etableringen så har diskussionerna hela tiden varit bra. De har ställt många frågor och kommunförvaltningen har ”varit på tå” för att leverera önskade uppgifter. Det har haft stor betydelse för att vi lyckades ro detta i hamn, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Söker personal

Företaget söker nu personal till de omkring 20 tjänsterna och kommer att träffa Arbetsförmedlingen i januari.

– Det är inte helt lätt att arbeta med påsmaskiner. Det behövs ambitiösa personer som vill. Det kan vara folk som besitter kunskaper om mekanik, hållit på med bilar och så. Jag tror att det finns många som kan sådant i de här trakterna, säger Paul Jigberg. På bilden ses Fredrik Hjalmarson som arbetar vid påsfabriken Norbag AB i Töcksfors.
– Det är inte helt lätt att arbeta med påsmaskiner. Det behövs ambitiösa personer som vill. Det kan vara folk som besitter kunskaper om mekanik, hållit på med bilar och så. Jag tror att det finns många som kan sådant i de här trakterna, säger Paul Jigberg. På bilden ses Fredrik Hjalmarson som arbetar vid påsfabriken Norbag AB i Töcksfors. Foto: Jonas Klint

– Vi söker maskinoperatörer som har ett mekaniskt intresse och som har möjlighet att arbeta 3-skift, säger Paul Jigberg.

Han tror att det kan finnas en bra rekryteringsbas i Bengtsfors med omgivningar:

– Det är inte helt lätt att arbeta med påsmaskiner. Det behövs ambitiösa personer som vill. Det kan vara folk som besitter kunskaper om mekanik, hållit på med bilar och så. Jag tror att det finns många som kan sådant i de här trakterna, säger Jigberg.

Ligger i tiden

Produkter av papper ligger givetvis i tiden när det finns en vilja att fasa ut plast.

I Bengtsfors liksom i Töcksfors är det påsar produktionen handlar om.

– Det kan vara bärkassar men även kompostpåsar, frukt- och brödpåsar och liknande, alltså många produkter som man kan se i handeln, berättar Paul Jigberg.

Även påsar för den växande E-handeln är en framtidsprodukt. Den tillverkningen lär dock ske i Töcksfors.

Kund till Duni

Några direkta kopplingar till redan befintlig pappersindustri i det dalsländska närområdet finns inte i nuläget.

– Det finns ett stort papperskunnande här, men det är annat papper som tillverkas. Däremot är Tingstad en stor kund till Duni där det köps mycket tissue, säger Paul Jigberg.

Stor koncern

Tingstad group är ett genuint familjeföretag som startades 1959. Koncernen har i dag 450 medarbetare och omsätter 2,5 miljarder kronor. Huvudkontoret finns i Göteborg.

Norbag omsätter 105 miljoner kronor.

Tingstad Group fungerar i huvudsak som ett grossistföretag som förser verksamheter med emballage i alla dess former.

Påstillverkaren Norbag AB i Töcksfors tillverkar många produkter för välkända handelsföretag.
Påstillverkaren Norbag AB i Töcksfors tillverkar många produkter för välkända handelsföretag. Foto: Jonas Klint

– Min far startade företaget, och jag började i det 1978. Snart lämnar jag över stafettpinnen till min dotter, men jag kommer fortsatt att finnas med i bilden, berättar Paul Jigberg.

Bengtsfors är för övrigt inte främmande för Paul Jigberg och han ser fram mot etableringen:

– Jag känner till Bengtsfors väl och har varit här mycket, då vi hade ett andelshus i Furnäs en gång i tiden.

– Vi är naturligtvis mycket glada för att Tingstad valde att etablera sig här i Bengtsfors. Diskussionerna med företaget har varit mycket positiva och jag är övertygad om att vi kommer att få se en spännande utveckling framöver. Det känns som att 20 nya jobb kan komma att följas av fler, säger Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenÅrjängs kommunBengtsforsBengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)DuniEkonomiFurnäsGöteborgJerry AnderssonNorbag ABNyheterPaul JigbergStig BertilssonTechroi Fuel SystemsTingstad GroupTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare