Hoppa till huvudinnehållet

"Greta har rätt – vi får skämmas"

Publicerad:
Miljöaktivisten Greta Thunberg har rätt i mycket, anser insändarskribenten.
Miljöaktivisten Greta Thunberg har rätt i mycket, anser insändarskribenten. Foto: Jessica Gow

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hoppas många såg Gretas miljötankar på SVT i söndags.

Visst har Greta rätt i mycket av vad hon säger vid olika tillfällen. Kanske speciellt då hon talar om alla dessa människor som ställer upp och talar om olika miljöproblem.

De bara säger en massa fina ord som sedan glöms bort för så stora förändringar kan de inte tänka sig. Vi måste ju tänka på ekonomin i första hand.

Och sedan kommer ju alla religioner och dylikt.

Och när de sedan fattar beslut, då behöver vi mycket tid, tid som vi egentligen inte har.

För tjugo år sedan fick vi äntligen till den första miljökonferensen där det skulle fattas viktiga beslut för miljön.

Vad hände?

Sedan dess har åtskilliga viktiga tillfällen kommit då miljöfrågorna diskuterats utan nämnvärda resultat. Väntar verkligen miljön på att människans intresse för fördelning av pengar ska bli till belåtenhet för de som har flest?

Att låna av miljön som vi gör nu, utan att veta miljöns krav på mänskligheten är väl inte särskilt klokt. Samtidigt som befolkningsmängden ökar kolossalt.

Egentligen förutsågs den miljön vi nu har i stora stycken redan under 60-talet. Men då som nu ville de flesta inte sätta sig in i problematiken. Då trodde man att mänskligheten kunde allt, för vi kunde ju till och med flyga till månen.

Men det är inte många som tänker på att det var bara två år före månlandningen som kontinentaldriften erkändes i jordskorpan. Då kunde vi höra på nyhetssändningarna att vetenskapen inte kunde tänka sig att jordskorpan hade den konsistensen.

Nu vet vi att utan kontinentaldriften i jordskorpan kan inget liv existera på jorden. Så ska något liv kunna finnas på någon annan planet, då måste den ha samma konsistens som jorden. Och hur mycket är det som vi inte vet nu?

Trots allt detta så lever mänskligheten som om den behärskar allt. Visst har Greta rätt i sina tal, och vi som lyssnar på henne får väl skämmas för alla våra förutfattade meningar, som vi förtränger och försöker ljuga bort för oss själva.

Dags att vi vågar se sanningen innan något förfärligt sker. Vad ska de rikaste göra när deras inkomster försvinner? Kan de äta upp alla papper som intygar att de äger sådant som är värdelöst?

Rune Jakobsson

Artikeltaggar

Greta ThunbergInsändareSverigeSVT