Hoppa till huvudinnehållet

Gynnsamt väder får vattnet att sjunka

Publicerad:
I Arvika har nivåerna nått kulmen. Här är en bild från 1 januari.
I Arvika har nivåerna nått kulmen. Här är en bild från 1 januari. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Kylan har dragit in över Värmland, vilket får vattennivåerna att börja sjunka på vissa håll. Än är inte faran över, men det ser ut att gå åt rätt håll.

– I Glafsfjorden utanför Arvika har vattennivån vänt, där nåddes kulmen i söndags, säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika/Eda/Säffle.

I Säffle ser det än så länge annorlunda ut, där har inte vattnet börjat sjunka än. Men ett barriärbygge kommer ändå inte att ske under måndagen.

– Det beslutet har vi skjutit på, men vi har ett antal åtgärder igång och är beredda att göra det om det behövs. Det finns ingen risk med att vänta, säger Mattias Larsson.

Mattias Larsson, räddningschef Arvika/Eda/Säffle.
Mattias Larsson, räddningschef Arvika/Eda/Säffle. Foto: Fredrik Karlsson

Vattennivåerna är under hårdbevakning och når de en viss nivå är räddningschefen beredd att fatta nya beslut. Barriärerna som kommer att användas har tidigare använts i Arvika. Men sedan man fick översvämningsskyddet där har de skickats vidare till Säffle. Under måndagen är ett antal personer från räddningstjänsten på plats för att övningsbygga.

– Så att de som ska kunna bygga, kan om det blir aktuellt.

Byälvens vattennivå stiger och översvämning hotar centrala Säffle.
Byälvens vattennivå stiger och översvämning hotar centrala Säffle. Foto: Claes Österman

På måndagseftermiddagen uppdaterade SMHI sina klass-varningar för höga flöden. I Byälven ligger varningen på klass 2, alltså varning för mycket höga flöden. Här stiger vattnet fortfarande och kulmen väntas nås under veckan. I övriga områden är varningen på klass 1: höga flöden.

Översvämningarna har redan hunnit göra skada på flera platser – såväl på vägar, som marker och fastigheter. Flera av de som bor på platser med höga vattennivåer pumpar sina källare och bygger barriärer för att skydda byggnader.

– Behöver man så kan man hämta sandsäckar hos oss. Och försäkringsbolagen – och vi – kan hjälpa om man ser att vattnet stiger mot ens fastigheter, säger Mattias Larsson.

Uppströms vid Nysätersbron har bl.a badbryggorna lossnat och är på drift.
Uppströms vid Nysätersbron har bl.a badbryggorna lossnat och är på drift. Foto: Kjell Olsson

Längs Byälven är översvämningsrisken stor och lantbrukarna är oroliga.

– Det här kan bli en ny katastrof för oss, säger lantbrukaren Arne Rosander till Säffle-Tidningen.

Han har betes- och åkermarker i Gillberga och under översvämningarna 2000 drabbades han hårt. Han har två pumpar som går dygnet runt och de sprutar ut runt sju kubikmeter vatten per minut.

Om invallningarna spricker mellan älven och hans marker blir det översvämning igen. Det kommer slå hårt mot lantbrukaren.

– Gräset dör av svartröta och mina 200 dikor blir utan mat, konstaterar Arne Rosander till ST.

Under måndagseftermiddagen hölls ett krismöte i Gillberga på Arne Rosanders marker med anledning av översvämningsrisken, rapporterar Säffle-Tidningen.

Krismöte i Gillberga - utan Sjöfartsverket
Översvämningsrisk hotar jordbruk längs Hökeströmmen och Byälven i Gillbergadalen. Två pumpar går för fullt för att återföra vatten till älven. Ola Axelsson och Arne Rosander är djupt bekymrade över det hotfulla läget.
Översvämningsrisk hotar jordbruk längs Hökeströmmen och Byälven i Gillbergadalen. Två pumpar går för fullt för att återföra vatten till älven. Ola Axelsson och Arne Rosander är djupt bekymrade över det hotfulla läget. Foto: Kjell Olsson

Artikeltaggar

ArvikaGlafsfjordenMattias LarssonMiljöÖversvämningarSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.