Godkännande av vaccin skjuts upp

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Vaccinsamordnare Richard Bergström. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Modernas vaccin mot covid-19 väntades godkännas i EU under måndagskvällen, men Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) meddelade att den kommer inte att fatta ett beslut under kvällen, enligt Nederländernas läkemedelsverk.

Ett beslut om att godkänna vaccinet kan komma att fattas på onsdag. Därefter är det upp till EU-kommissionen att ge sitt godkännande.

– Det tog två timmar förra gången, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Enligt Bergström är fortsatt planen att Sverige ska få 250 000 doser av Modernas vaccin under det första kvartalet, ungefär 20 000–30 000 doser per vecka.

– Vi verkar ha kommit i gång hyfsat snabbt, att använda de doser vi har fått. Det har varit lite olika hur väl förberedda man har varit på att dra i gång i olika länder. Där ligger vi inte på något sätt efter.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.