Hoppa till huvudinnehållet

Frödings födelsedag kan bli flaggdag

Publicerad:
Går Björn Samuelssons e-förslag igenom kommer kommunen att hissa flaggan för Gustaf Fröding på alla kommunens flaggstänger den 22 augusti varje år.
Går Björn Samuelssons e-förslag igenom kommer kommunen att hissa flaggan för Gustaf Fröding på alla kommunens flaggstänger den 22 augusti varje år. Foto: TT, Lena Richardson

Gustaf Frödings födelsedag borde bli allmän flaggdag i Karlstads kommun. Så tycker Frödingsällskapet och så tycker Björn Samuelsson, som nu lämnat in ett e-förslag om saken.

– Han är ju en nationalskald, säger Björn Samuelsson och hoppas få allmänhetens stöd för sitt förslag.

Den 22 augusti 1860 föddes Gustaf Fröding på Alsters herrgård strax utanför Karlstad. Han växte upp och blev författare och poet, en av Sveriges allra största.

Den 12 februari i år är det 110 år sedan han dog, men han är inte bortglömd.

– Han är fortfarande levande med folk som tonsätter honom och så, säger Björn Samuelsson.

"Gustaf Fröding, en av Sveriges mest lästa, tonsatta och uppskattade diktare, ständigt aktuell och föremål för nytolkningar av hans verk 160 år efter sin födelse förtjänar en egen flaggdag", skriver han i förslaget.

Kan Båstad, kan Karlstad

Han kom på idén om flaggdagen när han i fjol planerade för en föreningsdag den 22 augusti, en dag som visade sig vara historisk på flera sätt i Värmlandsperspektiv. Förutom Frödings födelsedag var det också detta datum som Stefan Holm tog OS-guld, berättar Björn Samuelsson.

– Sen läste jag om att i Båstad har man gjort en flaggdag för Birgit Nilsson. Kan man ge henne en i Båstad, måste man väl kunna göra det i Karlstad för Fröding.

Som NWT tidigare berättat har också Frödingsällskapet propagerat för att skaldens födelsedag ska bli flaggdag. Björn Samuelsson har sett till att frågan blir ett ärende inom kommunen, genom att skicka in en propå i form av ett e-förslag till Karlstads kommun.

Behöver 50 supportrar

Han hoppas att Karlstadsborna ska ta till sig hans förslag och gå in på kommunens hemsida och stötta förslaget. Om tillräckligt många skriver under där, går förslaget vidare till behandling inom kommunens beslutsapparat.

– Jag måste få ihop 50 stycken. Det var 20-någonting när jag tittade häromdagen, men den ligger ute till mars, säger han.

Björn Samuelsson agerar med ett e-förslag, som nu ligger uppe på Karlstads kommuns hemsida, för den som vill stötta idén om en flaggdag för Fröding.
Björn Samuelsson agerar med ett e-förslag, som nu ligger uppe på Karlstads kommuns hemsida, för den som vill stötta idén om en flaggdag för Fröding. Foto: Joachim Lagercrantz

Han har gott hopp både om att nå över 50-gränsen och att förslaget sedan ska bli verklighet.

– Får jag ihop de 50 har jag svårt att se att kommunen ska kunna säga nej till det. Det finns väl ingen mer historiskt känd Karlstadsbo!

Apropå det - finns det fler Karlstadsbor som skulle kunna vara aktuella för en egen flaggdag?

– Det törs jag inte svara på. Man kan ju inte ha för många heller, men det finns ju många kommuner som har kända personer. Säffle skulle kunna ha en flaggdag för Tegnér och Ferlin i Filipstad, exempelvis, säger han och upplyser också om att Sunne redan infört en kommunal flaggdag för Selma Lagerlöf.

Glada tillrop

Förslaget har redan fått en hel del positiva kommentarer på e-förslagssidan.

"Bättre sent än aldrig" och "Heja Gustaf, vi vill flagga för dig!!!" är två av dem.

En tredje vill fira Fröding ännu mer: "Bra idé. Borde även skapas en speciell bakelse för denna dag."

Går flaggförslaget igenom, kommer Karlstads kommun att flagga på alla sina flaggstänger den 22 augusti och inget hindrar förstås allmänheten att flagga för Fröding de också.

Själv har Björn Samuelsson dock ingen flaggstång - han bor i lägenhet:

– Men jag bor nära torget så jag ser när de flaggar där, säger han.

Förslag: Gör Frödings födelsedag till flaggdag

Artikeltaggar

AlsterBjörn SamuelssonE-förslagGustaf FrödingGustaf Fröding-sällskapetKarlstadLitteraturMedborgarförslagNöje/KulturNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.