Hoppa till huvudinnehållet

Dödsfall: Rolf Berg - en motorentusiast har gått ur tiden

Publicerad:
Rolf Berg, mitten, på en bild från 2015 då han tackades av motorlegendaren Erik Berger till vänster och Dalslänningens redaktör Thomas Wallin för sin insats med att hålla Dalslänningens och Erik Bergers jubileumsutställning öppen under sommaren.
Rolf Berg, mitten, på en bild från 2015 då han tackades av motorlegendaren Erik Berger till vänster och Dalslänningens redaktör Thomas Wallin för sin insats med att hålla Dalslänningens och Erik Bergers jubileumsutställning öppen under sommaren. Foto: Josefin Marjomaa

Rolf Berg har gått bort vid en ålder av 75 år. Han avled i sviterna av sjukdomen Parkinson som han led av de sista åren.

Rolf Berg föddes i Årbol, Ärtemark den 22 oktober 1945 som nummer fyra i en syskonskara som bestod av sex barn. Föräldrar var Viola och Oskar Berg på E.

Rolf Berg gick i skola i Slängom, Edsviken och de tre sista åren på Stommens skola i Årbol. Hans första jobb var i David Petterssons cykelaffär som cykel- och mopedreparatör. Där grundlades nog Rolfs starka motorintresse som sedan satt i livet ut.

Efter en kort tid på Saab i Trollhättan och militärtjänst i Karlstad återkom han till Bengtsfors och den nystartade Volvofabriken, sedermera Lear. Där han var kvar till nedläggningen. Han arbetade mestadels som reparatör och var populär bland damerna när deras symaskiner krånglade. Där träffade han Margaretha som senare blev hans fru. De byggde gemensamt hus i Årbol.

Med Margareta följde tre flickor i familjen, Catarina, Ingela och Ulrika som han tog till sig som sina egna. Under samma tid, i slutet av 1960-talet, blomstrade motorintresset i samband med Dalsland Rings tillkomst. Rolf och svågern Roland byggde tillsammans den första Formel V-bilen som följdes av ytterligare en som införskaffades från en bilbyggare i Båstad. Med dessa åkte Rolf runt på olika banor i Norden, främst i Sverige och Finland. Han skördade segrar och pallplatser såväl i Riksmästerskap som Nordiska Mästerskap i olika tävlingar mellan 1969 till 1976. Efter Lears nedläggning jobbade han en kortare tid på BEWAB och Munkeröds till sin pensionering. 2009 gick flytten till en lägenhet i Bengtsfors då sjukdomen gett sig till känna och 2014 gick Margaretha bort. De sista åren bodde Rolf i en stuga på Udden i Årbol . Han var alltid hjälpsam och ställde upp om det var något och hade alltid en rolig historia på gång att berätta när han träffade folk. Under militärtjänsten blev han framröstad som den mest omtyckta rekryten på kompaniet av de övriga. Sådan var Rolf Berg som saknas mycket av sina anhöriga.

Arne Berg

Artikeltaggar

BengtsforsEdsvikenErik BergerFamiljFormel 1KarlstadRacingRolf BergSaabSverigeTrollhättanÅrbolÄrtemark

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.