Karlstads ledning saknar självförtroende – bygg inte så högt

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten har åsikter om nya hus som byggs och ska byggas i Karlstad, bland annat vid CCC.
Foto: Lisa Olaison
Nu är det dags igen. Vid CCC ska det byggas höga hus med hotell och bostäder. Med stigande förvåning har jag läst igenom planhandlingar, invändningar och den så kallade samrådsprocessen.

Vid det avslutande mötet sa en av deltagarna att det var meningslöst med samråd om ingen hänsyn togs till de synpunkter som framfördes.

Efter genomläsning är det lätt att hålla med.

Men det som verkligen konfunderar mig är varför Karlstad vill bygga så högt och så tätt längs älven.

Denna täthet går även igen på andra ställen ner mot Vänern längs kanalen. Men här, vid stenbron, är det än mer obegripligt.

Ska allt inspireras av Hammarby sjöstad look-alike? Eller är det nån slags missriktad ambition att framstå som storstad där varje kvadratmeter måste bebyggas på höjden?

Jag bor inte i Karlstad, men jag är ofta där och varje gång jag kommer dit gläds jag åt den vackra stadsbilden, vattnet och den behagliga stämningen i staden.

Det som gör att livet i Karlstad är attraktivt är inte höghus, utan tvärtom att det är just den regionsstad som den är med bra utbud av det mesta samtidigt som den har rimlig skala på allt och genomsyras av värmländskt kynne.

Varför har inte stadens ledning självförtroende nog att vara stolta över detta och utveckla detta istället för att snegla på Stockholm? Det är faktiskt omodernt att inte göra det eftersom det troligen är mellanstora regionscentra som är mest attraktiva i framtiden.

Läs gärna om attitydförändringarna som skett bland unga i Europa det senaste decenniet.

Hans Rydstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.