Hoppa till huvudinnehållet

Så är översvämningsläget idag

Publicerad:
Byälvens vattennivå stiger och översvämning hotar centrala Säffle. Slussen har ännu inte öppnats för att släppa vattnet genom kanalen och minska flödet i strömmen.
Byälvens vattennivå stiger och översvämning hotar centrala Säffle. Slussen har ännu inte öppnats för att släppa vattnet genom kanalen och minska flödet i strömmen. Foto: Claes Österman

Vattennivån utanför översvämningsskyddet fortsätter stiga i Arvika och Säffle. Snart kan beslut om barriärbygge i Säffle fattas.

Under söndagen var vattennivån i Glafsfjorden 47,41 meter över havet, vilket är 4 centimeter högre än i lördags. I Säffle tätort ligger vattennivån på 46, 40 meter över havet och är en ökning med 4 centimeter sedan lördagen.

– Men innanför översvämningsskyddet har vi en bra effekt och vattennivån sjunker sakta och var nere på 46,88 i morse. Det syns tydligt i Stadsparken, där ligger vi nu i nivå med kajkanten. Vattnet har ju varit uppe på gångbanorna, men nu har det tryckts tillbaka. Att vattennivån i Kyrkviken sakta har sjunkit innebär att vi under dagen kommer att dra ner på pumpningen vid översvämningsskyddet, säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika, Säffle och Eda.

Byälvens vattennivå hotar centrala Säffle.
Byälvens vattennivå hotar centrala Säffle. Foto: Claes Österman

Vad betyder det här för ert fortsatta arbete?

– Det följer den prognosen vi har att kulmen nås en vecka in på det nya året. Fram tills dess kommer vi att se ökande vattennivåer. Prognosen är att när kulmen nås kommer vattennivån vara 47,50 i Glafsfjorden och 36,60 inne i Säffle tätort.

Hur planerar ni inför det här?

– Framförallt är det ju Säffle tätort, där kan finnas behov av barriärbygge. Som det ser ut nu tidsmässigt skulle det vara i början av kommande veckan som ett sånt beslut fattas.

Byälvens vattennivå stiger.
Byälvens vattennivå stiger. Foto: Claes Österman

Vad ställer vattnet till för problem i Säffle tätort just nu?

– Det sliter ju i bryggor. Man ser ju tydligt i Säffle tätort att vattnet är högt. Säffle tätort är inte lika utsatt som Arvika. Arvika ligger närmare vattnet än Säffle. Säffle drabbas något senare i ett sånt här förlopp, men det ligger ju exponerat vid vattnet.

Hur ser det ut för avloppssystemet?

– Där vidtar man åtgärder i både Arvika och Säffle för att hindra att vattnet går bakvägen i avloppssystemet. Det är åtgärder som redan nu är på plats, säger Mattias Larsson.

Byälven i Säffle.
Byälven i Säffle. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

ArvikaGlafsfjordenMattias LarssonSäffleVäder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.