Leksand dominerade – vann först på straffar

Ishockey
PUBLICERAD:
Peter Cehlarik. Arkivbild.
Foto: Pär Bäckström/TT
Ishockey (TT)
Leksand sköt och sköt – men fick efter en total dominans och hela 58 skott under ordinarie speltid ändå nöja sig med två poäng borta mot Brynäs efter 5–4 på straffar.

Att hockey inte är helt logiskt visade sig redan i första perioden där Leksand vann skotten med 19–4 samtidigt som det var Brynäs som klev av för pausvila i ledning med 3–2.

Tre mål på fyra skott alltså och det kunde varit fler fullträffar då Brynäs nyförvärv Shane Harper och lagkamraten Jaedon Descheneau prickade stolpen med en minuts mellanrum i mitten av perioden också.

Riktigt tungt blev det för Leksandskeepern Janne Juvonen när hans lag hade en spelare fler på isen och ändå fick se Brynäs jubla över mål. Detta efter att Brynäsbacken John Nyberg lobbat upp pucken i mittzonen, ett drag som alerte Tomi Sallinen var med på.

Finländaren snodde åt sig pucken vid mittlinjen, kom sedan helt fri med Juvonen som utmanade långt ut från sitt mål.

Ett felbeslut av Leksandsmålvakten som inte hann tillbaka och hamnade helt fel samtidigt som Brynäsforwarden enkelt kunde runda Juvonen och i lugn och ro lägga in pucken i tomt mål.

Målvaktsbyte

Leksandsledningen bytte målvakt i första pausen, men inbytte Axel Brage hann inte vara på isen i mer än 3.55 innan Brynäsbacken Marcus Björk gjorde sitt första mål för säsongen (4–2) med ett skott långt utifrån där pucken touchade en Leksandsspelare innan den seglade in förbi Brage.

Men en snabb replik till 4–3, bara 27 sekunder senare, av Jon Knuts höll gästerna kvar i matchen och i slutet av andra perioden var Dalalaget ifatt målmässigt efter att Otto Pajanen dragit nytta av en retur rakt ut från Brynäsmålvakten Viktor Andrén.

I det läget (4–4) ledde Leksand skotten med osannolika 44–9. Så många skott har inget annat lag mäktat med under de två första perioderna under hela 2000-talet, enligt statistikdatabasen domarna.se.

Frustrerade leksingar

Tittar man på skottförsök var siffrorna än mer svettiga med 79 stycken på de två första perioderna för ett nu aningen frustrerat Leksand.

-Det är vad det är. Vi har en period på oss att göra det här till rätt resultat. Vi vet väl över tid att maler vi på så kommer det att gå åt vårt håll till slut, förutspådde Leksandscentern Jon Knuts i C More inför den tredje perioden.

Och visst fick han rätt även om tredje perioden och förlängningen blev mållös och det till slut krävdes straffläggning för att skilja lagen åt.

Där avgjorde Leksands sniper Peter Cehlarik i den femte rundan med en distinkt backhand.

Marie Hallman/TT