Hoppa till huvudinnehållet

Det politiska livet efter pandemin

Publicerad:
Vad bär 2021 i sitt sköte?
Vad bär 2021 i sitt sköte? Foto: Pavel Golovkin/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Enligt vissa forskares prognoser kommer mer än hälften av de barn som föds i dag att bli hundra år eller äldre. På hundra år hinner mycket hända. I Sverige var 1921 året då dödsstraffet i fredstid avskaffades. Det var även då som kvinnor fick rösta i riksdagsvalet för första gången.

Den påbörjade vaccineringen mot Covid-19 är onekligen något som skapar en känsla av tillförsikt inför 2021. Under pandemin har många andra frågor fått stå tillbaka. När normaliteten så småningom återvänder i Sverige, kommer det finnas mer utrymme för andra politiska frågor.

Drygt halvvägs in mandatperioden, har Vänsterpartiet fått en ny partiledare i Nooshi Dadgostar. Hur V nu kommer att förhålla sig till regeringen Löfven blir spännande att följa. Den forna ledaren Jonas Sjöstedt lade i sociala medier ut en bild på sig själv där han drack öl i Hanoi. Om ölen skrev han: ”Inte särskilt stark, bara någon procent mer än Liberalerna.”

Liberalerna ligger i mätning efter mätning under fyraprocentspärren. Mätningar är just mätningar och det är på valdagen det avgörs – betänk att Kristdemokraterna länge såg ut att åka ur riksdagen i valet 2018 men till slut fick 6,32 procent av rösterna.

Likväl måste oron vara stor inom Liberalerna. Det blir intressant att följa huruvida partiet även fortsättningsvis tänker agera stödparti åt den rödgröna regeringen, eller om de snart bryter sig loss. Signaler från Nyamko Sabuni tyder på det senare.

När Novus i november frågade svenskarna vilken som är den viktigaste politiska frågan, låg sjukvården i topp. Givet pandemin är det inte konstigt. På delad andraplats låg invandring och integration samt lag och ordning. Därefter kom skola och utbildning.

Utanförskapet bland personer med invandrarbakgrund, är ett problem som kommer ta många decennier att åtgärda. Om det är något flyktingkrisen 2015 lärde oss, är det ju att den svenska åsiktskorridoren snabbt kan ändras. Vi kan räkna med att det framöver kommer att dyka upp förslag på åtgärder, framförallt från Moderaterna och Kristdemokraterna, som för några år sedan inte hade ansetts vara salongsfähiga.

Att skydda laglydiga medborgare samt sätta brottslingar bakom lås och bom, är en av statens kärnuppgifter. Dels skall polisen finnas där när vi behöver hjälp, dels skall de som skapar otrygghet i samhället få straff som ligger i linje med det allmänna rättsmedvetandet. Om inte politikerna vill se medborgargarden och lynchjustiser växa fram, måste denna fråga prioriteras.

Skoldebatten har återigen mest kommit att handla om vinster, vilket skymmer sikten för viktigare frågor. Kunskapssynen som avspeglas i kursplaner samt betygsinflationen till följd av bristande kontrollmekanismer, är några av de verkligt angelägna diskussionerna.

Sammantaget finns det mycket för våra folkvalda att stå i 2021. Och mycket för denna ledarsida att kommentera.

Artikeltaggar

CoronavirusetGängkriminalitetIntegrationJökenJonas SjöstedtKristdemokraternaLedareLiberalernaMigrationModeraternaNooshi DadgostarNovusNyamko SabuniPolisenRegeringenSjukvårdSkolpolitikVänsterpartiet