Hoppa till huvudinnehållet

Vattennivåerna utanför översvämningsskyddet fortsätter öka

Publicerad:
Det är avspärrat i stadsparken i Arvika.
Det är avspärrat i stadsparken i Arvika. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Översvämningsskyddet kom på plats i Arvika under nyårsafton. Det gör att vattnet sjunker något.

– Men utanför översvämningsskyddet fortsätter vattennivåerna att öka. Vi har beredskap för att bygga barriärer i Säffle tätort, säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika , Säffle och Eda.

Översvämningsskyddet var på plats ett dygn snabbare än beräknat.

– Det är tack vare att många slitit så hårt där ute fast det varit nyårsafton. Pumparna går, det gör att vi har en något lägre nivå på insidan sundet än vad i hade igår, säger han.

På utsidan är vattennivån 47, 30 meter över havet och på insidan 47,15 meter över havet på nyårsdagens morgon.

Vad har det för synbara effekter i Arvika?

– Vattnet drar sig tillbaka något. Det syns i Stadsparken. Men sedan är det ju en ökning på utsidan. I Glafsfjorden är det en ökning med 7 centimeter och i Säffle har det ökat med 4 centimeter. Så vattennivåerna utanför översvämningsskyddet fortsätter öka. Enligt prognoserna kommer de att fortsätta öka en knapp vecka in på det nya året, innan kulmen nås.

På nyårsafton sattes pumparna igång, ett dygn tidigare än beräknat.
På nyårsafton sattes pumparna igång, ett dygn tidigare än beräknat. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Vad innebär det här för ert arbete?

– I takt med att vattnet stiger riskerar det att ställa till med skada längs med vattnets väg. Vi har en beredskap att vidta åtgärder i Säffle tätort. Vi har bättre förutsättningar än tidigare att göra det. Genom att översvämningsskyddet är igång i Arvika så frigörs det ju resurser i form av till exempel barriärer som då kan användas i Säffle istället, säger Mattias Larsson.

Översvämningsskyddet på plats i ArvikaSMHI höjer varningen för Byälven20 år sedan de stora översvämningarna drabbade Värmland

Under nyårsafton gjordes en översyn över de samhällsviktiga funktionerna i Säffle.

– Vi vet vart vi ska bygga barriärer om det behövs.

Kan det bli nu under helgen som ni får bygga barriärer?

– Det här är något som vi stämmer av varje dag. Det är lite svårt att uppskatta i tid när det kan tänkas infinna sig, om det blir helgen eller den kommande veckan. Det är ju också viss tidsförskjutning i Säffle. Man når ju kulmen några dagar före i Arvika än i Säffle. Vattnet tar ett antal dygn på sig.

Vid Olssons brygga är vattenståndet fortsatt högt.
Vid Olssons brygga är vattenståndet fortsatt högt. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Hur mycket ska vattnet öka i Säffle innan ni behöver vidta åtgärder?

– Det är ett par decimeter kvar innan vi måste bygga barriärer.

Hur är läget idag jämfört med tidigare?

– Att översvämningsskyddet är igång och fungerar är väldigt tillfredsställande. Däremot gör det inte situationen bättre för de som befinner sig utanför. Utmaningen är fortfarande att skydda de som inte skyddas av översvämningsskyddet och där följer vi läget och har beredskap för att säkra den samhällsviktiga verksamheten om det behövs. Men läget följer de prognoser vi har.

Vilka samhällsviktiga funktioner skyddar ni i Arvika?

– Tack vare att de samhällsviktiga funktionerna ligger inom översvämningsskyddet kan vi skydda dem. Det är reningsverket, krematoriet, resecentrum och vägarna inne i tätorten.

Vad finns det för risker utanför översvämningsskyddet?

– Där finns ju åkermark och en del fastigheter. Där är ju fastighetsägarna väldigt med och har erfarenheter av det här sedan tidigare och de vidtar åtgärder själva. Där är det snarare att vi är behjälpliga med att ge råd. Det finns också möjlighet att få sandsäckar hos räddningstjänsten, säger Mattias Larsson.

Nu är översvämningsskyddet invigt – efter 20 år

Artikeltaggar

ArvikaGlafsfjordenMattias LarssonSäffleVäder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.