Hoppa till huvudinnehållet

Välkommen till världen – du blir nog 110 år

Publicerad:
Drygt 300 barn föds i Sverige på nyårsdagen. De förväntas få en medellivslängd på 110,2 år. Arkivbild.
Drygt 300 barn föds i Sverige på nyårsdagen. De förväntas få en medellivslängd på 110,2 år. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

I dag beräknas drygt 300 barn födas i Sverige. Många av dem kommer att fira in nyåret 2130, enligt FN-organen Unicef.

Runt om i världen föds 371 504 bebisar på årets första dag, enligt FN:s barnorgan Unicef. Det är drygt 20 000 färre än den 1 januari 2020.

Tio länder kommer att stå får hälften av födslarna – flest barn föds i Indien, Kina, Nigeria och Pakistan. Och det är stor skillnad på vilka liv de nyfödda kan förvänta sig.

De 369 barn som väntas födas i Centralafrikanska republiken har bara en förväntad livslängd på 61,4 år. De 234 i Schweiz får leva mer än ett halvt sekel längre, och blir i genomsnitt 116,4 år gamla, enligt beräkningar från Unicef.

"Kotten" föddes näst först i Värmland 2021

De 308 barnen som föds i Sverige i dag förväntas också få långa liv, i genomsnitt 110,2 år enligt UNHCR.

Innan året är slut kommer ytterligare 140 miljoner barn att ha fötts i världen, med en förväntad medellivslängd på 84 år, enligt beräkningarna.

"Barnen som föds i dag går in i en värld som är väldigt annorlunda jämfört med bara ett år sedan, och ett nyår innebär en ny möjlighet att föreställa sig det", säger Unicef-chefen Henrietta Fore i ett pressmeddelande.

I UNHCR:s uträkning räknas den förväntade livslängden ut med ett så kallat kohortperspektiv, där FN:s World Population Prospects siffror, som bygger på ett periodperspektiv för förväntad medellivslängd, har använts som bas för uträkningen.

Livslängden på kohort förväntas bli högre än förväntad livslängd som är uträknad på period.

Gustav Sjöholm/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesSverigeUNHCRUnicef

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.