Hoppa till huvudinnehållet

Ovanligt stökigt nyår med raketer och bråk

Publicerad:
Traditionsenligt nyårsfirande med raketskjutning på både höjden och tvären på Möllevångstorget i Malmö vid tolvslaget.
Traditionsenligt nyårsfirande med raketskjutning på både höjden och tvären på Möllevångstorget i Malmö vid tolvslaget. Foto: Johan Nilsson/TT

Nyårskvällen och natten har varit stökig i landet – trots pandemin. En mängd olyckor, brott och vårdslösa fyrverkeriskjutningar har rapporterats. På flera håll har polis attackerats med raketer.

Det har varit väldigt mycket folk ute. Mycket fler än vad vi hade förväntat oss, säger Morten Gunneng vid polisregion Väst.

Runt om i landet vittnar polisen om en hektisk nyårsafton och en intensiv nyårsnatt.

På Möllevångstorget i Malmö samlades folk för traditionsenligt nyårsfirande trots uppmaningar om att undvika folksamlingar. Raketer avfyrades på både höjden och tvären,

– Vi har haft väldigt många samtal om fyrverkeriskjutningar. Man skjuter med raketer mot folk och mot byggnader. Vi får samtal från hela regionen, även de mindre orterna, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisregion Syd.

Den regionen hade strax före klockan 01 på nyårsnatten fått in 357 fyrverkerirelaterade samtal det senaste dygnet, vilket var över 100 fler larm än vid samma tid förra året.

I samband med ett storbråk mellan ett 20-tal personer i Klippan strax efter tolvslaget fick dessutom en man i 20-årsåldern allvarliga, men inte livshotande stick- eller skärskador. Under natten kunde två personer gripas misstänkta för mordförsök.

Vårdslöst skjutande

Vårdslöst skjutande med raketer och smällare rapporteras även från Stockholm och Gotland, där polisregionen mellan klockan 21 och 02 registrerade 585 händelserapporter, vilket är 116 fler än förra året. Så vitt Stockholmspolisen känner till har dock ingen skadats allvarligt av pyrotekniken.

I Sollentuna, norr om Stockholm, sköt till exempel ungdomar med munskydd raketer mot poliser några timmar före tolvslaget. Polisen har gjort en anmälan om blåljussabotage.

I polisregion Väst har det skett ett tiotal knivskärningar och ett tiotal rån, bedömer vakthavande befäl Morten Gunneng.

– Efter tolvslaget fick vi det ganska stökigt. Det är inga stora händelser, men det tar rätt lång tid att sammanställa allt, det spretar rätt så mycket, säger han.

Stenkastning mot polis

Precis som sina kollegor på andra håll i landet vittnar han om många larm om störande raketskjutningar.

Nyårsfirande i skidbacken med fyrverkerier i Åre, Jämtland.
Nyårsfirande i skidbacken med fyrverkerier i Åre, Jämtland. Foto: Pontus Lundahl/TT

– Vi har haft några situationer där polispersonal har blivit beskjuten. Vi har även haft stenkastning mot polis.

I Mölndal blev en man i 20-årsåldern knivhuggen vid klockan 22.30 på nyårsaftonen.

– Han blev utan förvarning huggen i ryggen och fördes till Sahlgrenska med ambulans, säger Morten Gunneng.

Mannens skador ska inte vara livshotande och polisen utreder knivhuggningen som synnerligen grov misshandel.

"Annorlunda"

Morten Gunneng beskriver årets nyårsnatt som annorlunda.

– Det är inte det här krogrelaterade stöket, men det har varit väldigt mycket folk ute. Mycket mer folk än vad vi hade förväntat oss. Vi har även ingripit lite grann mot svartklubbar som har börjat poppa upp.

Det rapporteras också om många mindre bränder, ofta orsakade av raketer och fyrverkerier.

"Kvällen/natten har präglats av att polisen fått samtal om att personer har hanterat raketer med dåligt omdöme i orter i hela Jämtland/Härjedalen", skriver polisen i Jämtlands län.

Susanna Persson Öste/TT

Artikeltaggar

Brott & blåljusMalmöStockholmSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.