Hoppa till huvudinnehållet

Hästliv: Hitta rätt i utrustningsdjungeln

Publicerad:
Ta hjälp av tränare eller annan hästkunnig när du provar ut utrustning till din häst och dig själv.
Ta hjälp av tränare eller annan hästkunnig när du provar ut utrustning till din häst och dig själv. Foto: Pixabay

Trender kommer och går och mängden produkter som erbjuds till såväl häst som ryttare idag kan göra det hela svårnavigerat. Vad behöver jag och min häst, egentligen? Varken hästs eller ryttares utrustning behöver vara särskilt dyr, men den behöver vara hel och säker och noga anpassad och utprovad för att passa både hästen och dig.

Hästliv guidar dig rätt i hästens basgarderob.

Sadel

En rätt utprovad sadel är en absolut nödvändighet för de flesta som vill ägna sig åt ridsport. För att ryttaren ska få rätt sits och inverkan är en sadel som ligger rätt på hästens rygg nummer ett i basgarderoben. Fundera över vilken typ av sadel du behöver ha: hopp-, dressyr- eller allroundsadel? Kanske olika till olika ändamål beroende på vilken gren och typ av ryttare du är. Ta hjälp av en sadelutprovare som kan hitta rätt i djungeln och prova ut en lämplig sadel som passar både häst och ryttare. Till sadeln behöver du sedan ett antal olika tillbehör: sadelgjord, stigbyglar (gärna säkerhetsanpassade) och schabrak eller vojlock som skyddar både hästens rygg och sadeln från svett. En del använder sig av en padd mellan sadel och schabrak. Dessa kan vara i allt mellan fårskinn och silikon. Ta hjälp av din sadelprovare även här för att inte använda något i onödan som försämrar sadelns passform på hästen.

Nosgrimman och bettet är det som varierar mest på tränsen.
Nosgrimman och bettet är det som varierar mest på tränsen. Foto: Pixabay

Träns

Tränset, som också kan kallas för huvudlag, är även det en nödvändighet i sadelkammaren. Hur tränset sedan är utformat i form av remmar, nosgrimma och bett handlar mycket om vad hästen har för behov och vilken disciplin man ägnar sig åt. Men är för många också mycket av en smaksak. Nosgrimman och bettet är det som varierar mest på tränsen.

Nosgrimmorna fyller olika typer av funktion och har olika effekt beroende på hur de är utformade. Samma gäller bettet. Att prova ut bett och dess inverkan på hästen i samråd med tandläkare och tränare är klokt. Hästar reagerar olika och sägningen ”ett bett är aldrig skarpare än handen som håller i tygeln” är värt att påminna sig om. Att variera med ett bettlöst huvudlag ibland kan vara skönt som omväxling för hästen. Ett bettlöst träns verkar då istället med tryck över hästens nosrygg.

Benskydd

Att använda benskydd på hästen kan vara lika mycket av anledningen att hästen har tendens att slå ihop benen som att skydda den från att den skulle kunna göra det, och då i förlängningen ådra sig skador och överben. För att motverka detta kan man använda sig av senskydd, strykkappor och damasker av olika slag eller av bandage och benlindor. Undvik benlindor om du inte känner dig säker på hur du ska linda. Felaktigt lindade lindor kan nämligen göra mer skada än nytta och orsaka både skador och olyckor. Att linda rätt är en konst och grundprincipen är att det ska vara ett jämnt fördelat tryck över hela lindningen, att helst använda en padd under lindan och att alltid även linda det motsatta benet för att hästen inte ska snedbelastad under arbete.

Täcken

Om hästen ska täckas eller ej när den vistas ute handlar mycket om väder och vind, huruvida hästen är klippt eller inte och även från individ till individ hur tjock päls den sätter och vilken miljö den vistas i. Den oklippta ponnyn behöver troligen inget täcke alls, medan det klippta halvblodet i hård träning troligen behöver täcke både inne och ute. Täcken delas in i olika kategorier, och oavsett vilken typ av häst du har kan du någon gång behöva något av följande:

 Utetäcke

Ett utetäcke är vanligen vind- och vattenavvisande och kan därefter ha olika tjockt foder som anpassas beroende på temperatur utomhus. Många utetäcken i dag kommer i smarta linersystem, där lager på lager principen är central. Utetäcket är själva skalet och sedan knäpper du på en liner under som varmt lager i till exempel 50, 100 eller 200 grams tjocklek. Smart och användbart då linern även kan användas direkt som stalltäcke.

 Stalltäcke

Finns som fodrat eller ofodrat och skyddar hästen mot kyla och smuts då den står i sin box. Smart är att välja ett tåligare och mer avvisande täcke än ett fleecetäcke då dessa ofta har en tendens att gå sönder lätt kring spännen och fästen plus att de dessutom lätt blir marinerade i spån och damm som är svårt att skaka bort från fleecetyget. En del märken har stalltäcken med tjockare foder över ryggen och tunnare vid sidorna. Smart om syftet är att hålla hästen varm över rygg och länd.

 Svettäcke

Bra för att få hästen att torka till snabbare efter träning och dusch. Ett täcke i fleece eller ull som får ligga på ett tag och sedan bytas ut transporterar bort fukt från hästens päls och hjälper den att snabbare torka till.

 Eksemtäcke/Insektstäcke

En del hästar får eksem sommartid eller är extremt känsliga mot knott och liknande insekter. Hästarna kan drabbas av svår klåda och klia av sig såväl man som svans. Dessa eksemtäcken har skydd för både hals, mage och svans och kan lindra problemen för dessa hästar. Många hästar är dock störda av insekter sommartid som irriterar på betet. För dessa hästar finns vanliga insektstäcken med något lösare passform som kan lindra besvären för dessa hästar.

Genomtänkt utprovning och kloka materialval gör inköpen av hästutrustning långsiktig och kostnadseffektiv.
Genomtänkt utprovning och kloka materialval gör inköpen av hästutrustning långsiktig och kostnadseffektiv. Foto: Pixabay

Artikeltaggar

HästHästlivHelg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.