Mycket kan sägas om det motiga året 2020, men allt är inte svart och moll ens detta år. Här kommer årets kulturintryck, samlade när 2021 just tagit sina första steg.
Vi börjar med kalkonkategorierna, så vi har det gjort:
Årets käftsmäll, sordin, glädjedödare och negativa dominant: covid-19, corona, pandemin - vad du än kallar smitteländet så är 2020 virusets år, med ord som "inställt", "stängt" och "uppskjutet" i dess hasande spår över kulturlandskapet.
Resten av "utdelningarna" på denna tidningsmässiga kulturgala är enbart hyllningar. Håll till godo: här är det positiva kulturåret i Värmland 2020 och Årets guldstjärnor.
Årets kulturmänniska: Lars Lerin. Vilket år han haft - från vårens oro med familjen på andra sidan Atlanten, till konstnärliga framgångar, boksläpp, ny tv-serie, Frödingpris och som lök på Vänerlaxen dessutom en hyllad insats som julvärd i SVT.
Årets konststycke: Marcus-Gunnar Pettersson var som klippt och skuren för uppdraget att illustrera Sören Dalevis nya barnbibel. Han klarade till och med den ultimata utmaningen: att illustrera själva skapelsen.
Årets kraftprov: fotografen Jessica Segerberg cyklade från Tumba till Tromsö via Värmland, en sträcka på 258 mil. Resultatet blev starka ben och en fin fotoutställning på stadsbiblioteket i Karlstad.
Årets klarspråkare: konstnären Lena Cronqvist är född i Karlstad men hade inga nostalgidoftande ord om staden, när hon kom till Sandgrund för att se en utställning med sin konst: "Karlstad har jag aldrig riktigt tyckt om om man får säga så! Jag har ju knappt varit i Värmland." Fast värre aversion var det inte än att hon senare under hösten skänkte två av sina verk till Värmlands museum.
Årets färgklick: Kristinehamns konstmuseums Katja of Sweden-utställning blev rena vitaminkuren i de dystra tiderna. Kan fortfarande ses digitalt.
Årets uppstickare: Olof Wretling fick inte njuta av publikens sorl i Gropa, men poppade snart upp med en tv-version av Värmlänningarna istället.
Årets kluster: de idoga galleristerna på Herrhagen, som gör varje vernissagehelg till rena rama konstrundan. Heja!
Årets utropstecken och solsken: Gerd Göran, snart 102, fick priset "Årets utropstecken" av Värmlands konstnärsförbund och strålade ung i sinnet, när hon tog emot diplom och blommor på museitrappan.
Årets strålkastare: Konstnärerna som gav Arvika en ljusfestival, just när det var som mörkast.
Årets envisa härlighet: Gamla kraftstationen i Deje fortsätter att leverera goda kulturupplevelser vid sidan av de upptrampade stigarna. Även när de i år bjöd på folkkära Eva Dahlgren och Efva Attling, fick publiken något nytt när Eva och Efva visade nya sidor av sina kreativa uttryckssätt.
Årets kulturkämpe: Stella Broos tog ett modigt beslut och öppnade Alma Löv i Östra Ämtervik även denna sommar, när många större aktörer kastade in handduken. Konst av omväxlande och hög klass bjöds och därtill blev det några riktigt exklusiva musikaliska upplevelser.
Årets räddare i nöden 1: Statens kulturråd fördelade stora summor över hårt drabbade kulturutövare. Pengarna räckte inte fullt ut och nådde inte alla - men visst gjorde de skillnad.
Årets räddare i nöden 2: Kreativ karantän - regionens sätt att säkra inkomst och kreativt arbete för ett stort antal värmländska kulturutövare.
Årets miljödebattör: Sven-Erik "Zeke" Karlsson i Gustavsfors såg skogarna förvandlas till hyggen och skrev en bok, trots att han sagt "inte en bokstav till" när han gick i pension som journalist.
Årets exportsuccé: Alex Schulman fick - mest - rosor för sin roman Överlevarna, som till stora delar utspelar sig i och kring ett torp i Gustavsfors. Nu översätts den och säljs till ett stort antal länder.
Årets konstnärsresidens: Innan luften går ur, i - just det Gustavsfors. Tror vi kan ta och utse "årets by" på samma gång.
Årets nyvägs-banare: Västanå teater har gjort storstilad musikteater till en mäktig tradition. I år stoppade pandemin hela teaterlade-sommaren, men Västanå har bjudit på digitala pärlor under året. Nu håller vi alla tummar och tår för att den uppskjutna Körkarlen ska rulla ut 2021 istället.
Årets alltid nåt på gångare: Bengt Berg, som promenerade, skrev bok, sände direkt, fick pris.
Årets nytillskott: Sven-Erik Magnusson-statyn kom på plats. Konstnären Assa Kauppi fick det tuffa uppdraget att fästa den välkända och folkkäre profilen i brons.