Svensk styrka på plats vid katastrofen

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:
Helikoptrar med strålkastare söker efter överlevande efter jordskredet i norska Gjerdrum.
Foto: Jil Yngland/NTB Scanpix/TT
En sök- och räddningsstyrka från Räddningstjänsten Storgöteborg är på plats för att bistå i räddningsarbetet vid katastrofplatsen i norska Gjerdrum.
Det är alltid bråttom i de här fallen, säger Matilda Gustavsson, insatschef vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Vid lunchtid på onsdagen kom en förfrågan från Norge till den svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om hjälp. MSB kontaktade i sin tur räddningstjänsten i Storgöteborg som har en nationell förstärkningsresurs som de kan bistå med.

-Det är i MSB:s regi och med deras utrustning som vi åker, säger Matilda Gustavsson.

På plats

På torsdagseftermiddagen finns 14 personer på plats vid skredområdet, däribland styrkeledare, brandmän och en samverkansperson.

-De ska först och främst arbeta med sök och stabilisering på katastrofplatsen, säger Matilda Gustavsson.

Förutom räddningsstyrkan har räddningstjänsten transporterat en container med specialanpassat materiel till räddningsinsatsen.

-Det är massor av utrustning, bland annat olika typer av kameror, som kan användas för att söka efter personer och verktyg, säger Matilda Gustavsson.

Den svenska styrkan planerar att besöka katastrofplatsen under nyårsdagens morgon.

Väldigt riskfyllt

-Framför allt är det tillgängligheten, att det är svårt att komma skadeplatsen, som är den största svårigheten. Fortfarande i går pågick skredet. Det är en väldigt riskfylld miljö, säger Matilda Gustavsson.

Hon säger att det fortfarande är oklart om räddningsstyrkan kommer att gå ner i skredet.

-De får se på plats om de kan göra ett säkert tillträde.

Hon kan i nuläget inte avgöra vilka möjligheter det finns att hitta överlevande, men i vilket fall som helst är det bråttom.

-Det är alltid bråttom i de här lägena, säger hon.

Enligt MSB är det svårt att bedöma hur långvarig och omfattande insatsen blir.

Ras under dagen

Enligt Tomas Norberg, en av de 14 personer från räddningstjänsten Storgöteborg som befinner sig på platsen, har gruppen under dagen haft återkommande möten med staben på platsen samt med geologer.

-Skredområdet är på cirka 300 gånger 700 meter och det har varit ras under dagen, därför så pågår för närvarande ingen aktiv insats nere i rasområdet. Våran insats, tänkta insats, som vi etablerar för, är att i ytterkanten av området kunna göra någon form av sök vi ett par rasade hus. Det arbetet beräknas eventuellt utföras ikväll eller imorgon, säger Tomas Norberg i ett videoklipp som räddningstjänsten publicerat.

Petronella Uebel/TT

Åsa Johansson/TT