Hoppa till huvudinnehållet

Hundratals har fått sparken och miljoner har förlorats – här är läget för krogarna i Karlstad

Publicerad:
Hundratals har fått sparken och miljoner har förlorats – här är läget för krogarna i Karlstad
Hundratals har fått sparken och miljoner har förlorats – här är läget för krogarna i Karlstad Foto: Lisa Olaison/ Helena Karlsson/ Mimmi Törnberg/ Tommy Andersson/ Peter Bäcker/ Ida Myrin/ Tommy Andersson

Det är dyster stämning bland Karlstads krögare. Inte en enda restaurang av de NWT pratat med har gått med vinst under coronaåret och många hänger i den sista livlinan. Hoppet sätts till vaccinet och fler stödpaket.

Redan efter en månad i coronakrisen var läget dystert för restaurangbranschen.

En dryg månad med corona – så drabbas krogarna i Karlstad

Då efterfrågades permitteringar på 100 procent, hyreslättnader och hemmasemestrar. Det sista gick kanske i uppfyllelse då många restauranger upplevde ett uppsving under sommaren. Men med begränsningarna i öppettiderna, först klockan 22 sedan klockan 20, vittnar flera om att situationen nu har blivit ohållbar.

– Vi har samma problem på alla ställen, vi har varslat och vi har permitterat. Nu har vi öppet till åtta, vi har inga andra alternativ. Det kan inte bli värre för restaurangbranschen. Vi lever på reserver nu, säger James Barjaco som äger flera restauranger och krogar i Karlstad.

Krögarna om coronaåret

Malin Lundberg, platschef på Cava 42 och Nöjesfabriken.
Malin Lundberg, platschef på Cava 42 och Nöjesfabriken. Foto: Mimmi Törnberg
Malin Lundberg, platschef Cava 42 och Nöjesfabriken

Hur har det året varit?

– Vi har haft många roliga samarbeten som vi knöt ännu hårdare när pandemin kom. Vi har märkt en förändring av klientel, till en äldre. Det har inte varit nattklubbsmänniskorna som kommit utan mer barnfamiljer som sitter lite längre. Under sommaren har vi haft bakgården öppen, där fick vi en positiv respons och vi hade en ganska bra sommar. Sen blev det sämre och sämre, vi såg väldigt tydligt att gästerna blev osäkra. Det fanns ingen tydlig röd tråd i rekommendationerna och de vågade inte komma hit. Nu sitter vi och funderar på om vi ska ha öppet till åtta eller bara köra på take away. Det gick bra att ha öppet till tio, men klockan åtta känns som näringsförbud.

Hur många har fått sluta ur personalen?

– Just nu är vi 16 anställda totalt. I mars hade vi 134 personer på lönelistan.

Hur mycket sämre har december varit?

– Nöjesfabriken brukar vara störst på julbord. Vi har haft ett nästan 90 procents tapp. Vi har ett stort ställe och vi behöver stora saker.

Hur länge överlever ni?

– Med hjälp av kulturbidrag överlever vi ett tag till. Jag varken kan eller vill prata om det, men för varje månad som går måste vi se över vad vi ska göra, om det inte blir en förändring. Vi hoppas på vaccinet, det är viktigt för oss alla.

Vad skulle kunna rädda er?

– Antingen så får det ske en total lockdown, så att vi får hjälp, eller så får det komma lättnader. Vi behöver tydlighet, allmänheten är otrygga i vad det är som gäller.

Asmir Ziric, driftansvarig Brasseriet och Royale
Asmir Ziric, driftansvarig Brasseriet och Royale Foto: Ida Myrin
Asmir Ziric, driftansvarig Brasseriet och Royale

Hur har det året varit?

– Det har inte varit bra. Vi byggde om Tempel till Royale och skulle öppna i mars, men den öppningen fick vi skjuta på, på grund av pandemin. När vi väl kunde öppna i slutet av augusti så gick det ändå bra. När vi sen var tvungna att stänga vid 22 så dog det helt, vi förlorade 95 procent av omsättningen. Sista stöten var nu när vi måste stänga klockan 20, nu är det nattsvart. För Brasseriet så funkade det under sommaren, men sen hände samma sak där när vi var tvungna att stänga vid 22. Sen när klockan 20-regeln kom försvann även matgästerna. Nu är det mer eller mindre omöjligt att bedriva näringsverksamhet. Vi har öppet eftersom det kostar oss ändå, men vi får inte in en bråkdel av vad vi brukar omsätta.

Hur många har fått sluta ur personalen?

– Vi har sagt upp 14 personer.

Hur mycket sämre har december varit?

– Det har varit extremt mycket sämre. Vi skulle ha haft julbord på Royale men det har vi ställt in. Sedan så är det också allt kring julborden, det är många som går vidare och kanske tar sig en drink någon annanstans, allt det har också försvunnit.

Hur länge överlever ni?

– Fortsätter det såhär så överlever vi inte så länge, men vi hoppas på att vaccineringen hjälper så att vi kan komma igång. Det finns inte ett företag i världen som kan överleva ett år utan inkomst.

Vad skulle kunna rädda er?

– Omsättningsstödet behöver bli generösare, vi måste kunna permittera till 80 eller 90 procent och arbetsgivaravgiften behöver slopas. Behandlingstiden för korttidspermittering och omställningsstöd måste också kortas ner, nu är den nästan ett halvår, det är för länge.

Daria Jodat, krögare Nonna Grassa, Pitchers och Guldapan.
Daria Jodat, krögare Nonna Grassa, Pitchers och Guldapan. Foto: Helena Karlsson
Daria Jodat, krögare Nonna Grassa, Pitchers och Guldapan

Hur har det året varit?

– Det har varit ett annorlunda år. Beskedet om corona kom i slutet av februari, då märkte vi en nedgång. Sedan kom sommaren och vi fick hopp om livet. På hösten, blev det sämre än sämst. Vi har öppet fortfarande men Pitchers och Guldapan stänger 1-15 januari. Vi har bara öppet i tre timmar numera.

Hur många har fått sluta ur personalen?

– Årsbasis är vi 35 heltidsanställda på alla tre restaurangerna. I dag finns det inga heltidsanställda utan vi har bara timanställda. I december förra året så hade vi 100 personer på lönelistan.

Hur mycket sämre har december varit?

– December brukar vara en jättebra månad för oss på grund av alla julbord. I år har vi fått hitta andra vägar för att överhuvudtaget överleva. I december förra året hade vi en omsättning på 7 miljoner, i år är den 700 000 kronor, det är 96 procent sämre.

Hur länge överlever ni?

– Det är individuellt men vi har beräknat att vi ska kunna överleva till sommaren, men sen vet vi inte. Det kan komma en pandemilag som säger att man måste stänga utan ersättning.

Vad skulle kunna rädda er?

– Att alla tar vaccinet. Man vill ju inte be om hjälp även om vi nu måste och det behövs mer hjälp från staten. Det är en komplex fråga, det skulle rädda oss att vi återgår till det normala. Fast vad kommer det nya normala att vara?

Johan Borg, driftchef Frost.
Johan Borg, driftchef Frost. Foto: Tommy Andersson
Johan Borg, driftchef Frost

Hur har det året varit?

– Det har varit ett väldigt konstigt år, ingen har varit med om något liknande. Vi har fått testat vingarna på nya sätt, med take away och ommöblering i restaurangen. Vår salladsbuffé fick vi göra om till portionsbaserat. Riktlinjerna för hur vi skulle göra var inte helt klara utan man fick testa sig fram och se efterhand om det fungerade, det fanns ingen manual. Det har varit intressant. Men vi är alla medvetna om att det är en pandemi och vi får gilla läget. Den här gången blev det vi som får dra det tunga lasset.

Hur många har fått sluta ur personalen?

– Vi har sagt upp några få. Vi har fått göra successiva avskalningar. Det var först när vi kom till läget att permitteringarna inte hjälpte, som vi var tvungna att säga upp personal. Permitteringarna var lite dumt utformade, att i en restaurang skala av hela verksamheten lika mycket fungerar inte riktigt. När vi var tvungna att skära ner lika mycket på alla delar så var vi tvungna att reducera öppettiderna. Vi såg en återhämtning men med de nya restriktionerna så stendog det och det blev värre än någonsin varit. Det var först då som vi var tvungna att säga upp personal, annars klarade vi oss med permitteringarna.

Hur mycket sämre har december varit?

– Det är kanske 20 procent av vad det har varit tidigare. Vi kommer att ha nyårssupé men vi har fokuserat mycket på take away, sen så har vi plats för 60 gäster i lokalen. Förra året hade serverade kanske 250 gäster totalt. Vi går back 100 000-150 000 kronor varje månad. Det går dåligt för alla, det är ingen som går runt. Händer det ingenting nu så hamnar vi i en svälta räv- situation, där alla krogar försöker få så mycket de kan bara för att hålla sig över ytan så länge som möjligt.

Hur länge överlever ni?

– Vi har nog sådan tur att vi kan överleva ett år till med besparingar från förra året. Vi hoppas på att vi ska klara oss igenom det här så att vi kan öppna upp ordentligt till våren och lägga det här bakom oss.

Vad skulle kunna rädda er?

– Det som skulle ha varit det absolut bästa är om det hade funnits täckning för att stänga ner helt i en eller två månader i samband med att restriktionerna kom. Vi har förlorat 40 procent av våra öppettider, de verksamheter som inte har lunch har förlorat ännu mer. Tar man bort en verksamhets öppettider då måste man förstå att det blir en del personaltimmar som faller utanför. Går man in i vilket företag som helst och tar bort halva öppettiderna så måste halva personalstyrkan sluta på direkten.

Christer Arnesson, ägare Tryckeriet.
Christer Arnesson, ägare Tryckeriet. Foto: Peter Bäcker
Christer Arnesson, ägare Tryckeriet

Hur har det året varit?

– Det har varit katastrof. Vi har tappat flera miljoner, det går inte att beskriva hur dåligt det är. På hela året har vi tappat 40 procent av omsättningen. Vi hade Harrys förut och så byggde vi om till Tryckeriet i september. De största månaderna för oss är sommaren, vanligtvis så omsätter vi 18 miljoner på ett år. Sommaren var inte alls bra, även om vi hade en liten återhämtning. Det var bra för att var ett coronaår men jämfört med andra år var det katastrof. Vi har inte gått med plus en enda månad det här året.

Hur många har fått sluta ur personalen?

– Vi hade drygt 40 på lönelistan när vi gick in i 2020, nu har vi tre kvar.

Hur mycket sämre har december varit?

– I december tappade vi 77 procent och då har vi inte ens julbord. December brukar vara lugnt för oss men ändå tappade vi så mycket. Vi har sålt för 240 000 kronor i december, det är vad vi brukar sälja på en vanlig lördag.

Hur länge överlever ni?

– Vi har funnits på Kungsgatan i 23 år och nu kanske vi inte finns kvar i februari. Samtidigt så kan man inte hålla på hur länge som helst, är det värt att sälja huset för att restaurangen ska överleva? Rent siffermässigt är vi nog där redan men innerst inne så tror vi att vi kommer att klara det.

Vad skulle kunna rädda er?

– Hyresvärden måste hjälpa oss och staten måste komma med bättre stödpaket. Stödpaketen kommer försent och det tar för lång tid från ansökan till att man får dem. Vaccinet behöver också komma ut snabbt så att folk kan komma ut igen. Det är så många arbeten som försvinner när restaurangerna dör.

Anders Gustavsson, vd för Pinchos Karlstad.
Anders Gustavsson, vd för Pinchos Karlstad. Foto: Tommy Andersson
Anders Gustavsson, vd för Pinchos Karlstad

Hur har året varit?

– Vi är extremt utsatta. Det känns som att regeringen struntar i branschen. De står helt handfallna och restauranger har väldigt små marginaler. Korttidspermitteringar har varit bra men det hjälper inte bolaget. I våras kom det lite stödpaket och då kände jag lite hopp. Men nu kommer det ingenting. Att man då går in och använder alkohollagen för att reglera restaurangerna känns fel. Varje gång de stryper något borde det komma ett plåster för att hjälpa oss. Det är som att säga till Volvo att nu får ni inte använda muttrar. Det är fruktansvärt hur regeringen kan bete sig på det sättet. Människors liv går under på grund av statens beslut. Det är vi som får betala för det. Omställningsstöden har dragit ut på tiden och har inte varit i realitet mot vad det faktiskt kostar. Många har det väldigt tufft. Nu har vi stängt restaurangen i hamnen, men vi passar på att renovera den.

Hur många har fått sluta ur personalen?

– Vi sa upp all personal i våras, men sen återanställde vi inför i sommaren. I oktober sa vi upp all extra personal och sen permitterade den fasta personalen. Vi har fått hålla öppet i den mån vi kan.

Hur mycket sämre har december varit?

– Vi har ungefär tappat 80 procent av omsättningen jämför med december förra året.

Hur länge överlever ni?

– De kväver oss sakta men säkert till döds. Bättre att säga att vi får stänga. Vi på Pinchos kan nog överleva men det är många andra som inte kommer kunna göra det. Men frågan är varför vi på Pinchos ska betala kostnaderna för viruset, det borde staten göra.

Vad skulle kunna rädda er?

– Man skulle kunna ha ett val att stänga ner restaurangen. Att få hjälp med fasta kostnader och att personalen kan gå hem med en del av lönen från dag ett. Man borde kunna hitta på något som hjälper eftersom stöden vi får går tillbaka i form av skatter och arbetsgivaravgifter. Så det är bara en liten del, och den hjälper inte, som går till företagen. Sen borde fastighetsägarna ställa upp på ett sätt också. Branschen ska inte stå för detta ensamt.

Aram Oscarsson, vd för Barón.
Aram Oscarsson, vd för Barón. Foto: Lisa Olaison
Aram Oscarsson, vd för Barón

Hur har året varit?

– Det har väl inte varit ett jätteroligt år om vi kollar på den ekonomiska delen och de som blivit arbetslösa. Sen är det en pandemi och vi får anpassa oss. Vi är inte mer drabbade än de som förlorar sina nära och kära, jag lider med dem. Men det är tufft, väldigt tufft. Det är en utsatt och utpekad bransch, trots siffror som pekar på något annat. Vi blev de svarta fåren och de lättaste offren. Vi är i stort sätt nedstängda och i princip fått näringsförbud. Det finns ingen krog som bara kan hålla öppet till klockan 20. Att verksamhetsplanera är inget vi kan göra idag. Vi vet idag inte vad vi ska göra efter julstängningen. Det är en ovisshet, kommer staten stänga ned oss eller inte. Hur kommer pandemilagen påverka oss. Fortsätter det såhär är det inte många som kan hålla ut. Det är många fasta kostnader som ska betalas.

Hur många har fått sluta ur personalen?

– Vi har inte sagt upp någon från den fasta personalen men vi har använt oss av permitteringar. Men de timanställda har inte fått några timmar under vissa perioder. Men det har varit lite fram och tillbaka.

Hur mycket sämre har december varit?

– Nu blev det en december där vi fick stänga ganska tidigt. Klockan 20-regeln påverkar omsättningen väldigt mycket. Vi har inte kollat exakta siffror, men ungefär 73-74 procent sämre än jämfört med förra december.

Hur länge överlever ni?

– Det beror på hur länge det här fortsätter. Får vi ingen hjälp kan ingen överleva. Några enstaka månader skulle vi kunna klarar vi oss utan fler stöd och med nuvarande restriktioner. Vi måste se över om det är värt att ens ha öppet några timmar. Att stänga klockan 20 och hålla öppet i tre timmar, det krävs oerhört mycket. Ska vi göra hela dagsomsättningen på den tiden blir det omöjligt. Hur kommer det att bli? Det är inte slut än som det ser ut nu, det är långt kvar.

Vad skulle kunna rädda er?

– I första hand är det ganska akuta stöd för de beslut som tagits. Om de väljer att stänga ner en hel bransch krävs det kraftiga stöd för att rädda så många jobb som möjligt. Det är många unga som kan bli arbetslösa, och de betalar skatt så det är även pengar som kan komma in till staten. Men det som behövs just nu är stöd som kan täcka de fasta kostnader om de väljer att bojkotta branschen. Det är inte relevant med stöd för att vi ska kunna gå med vinst utan det handlar om stöd för att täcka kostnaderna. Förlust kommer man att gå med, men det handlar om att minimera förlusterna så att vi kan stå på ben någon gång i framtiden igen.

Läs mer:

Fem värmlänningar om vad de gör för att stötta restaurangbranschenTre kommuner säger ja till vin med cateringmaten - i Karlstad är det just nu nej

Artikeltaggar

Asmir ZiricBrasserietChrister ArnessonCoronavirusetDaria JodatGuldapanHarrysJames BarjacoKarlstadKrogarNöjesfabrikenNyheterRoyalTryckeriet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.