Hoppa till huvudinnehållet

Krav på negativt coronatest för britter

Publicerad:
Inrikesminister Mikael Damberg (S) håller pressträff. Arkivbild
Inrikesminister Mikael Damberg (S) håller pressträff. Arkivbild Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krav på negativ testresultat av pågående covid-19-infektion börjar gälla för resenärer från Storbritannien för att få komma in till Sverige från och med 1 januari 2021, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff.

Det innebär att alla inresande från Storbritannien ska göra ett negativt coronatest senast 72 timmar före avfärd.

De som ankommer från Storbritannien ska också göra ett coronatest direkt vid ankomst och sedan ytterligare ett test fem dagar senare, säger Damberg.

Bakgrunden är att man vill hindra införsel av den muterade formen av coronaviruset som sprids i Storbritannien.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) berättar på samma pressträff att Sverige kommer få tillgång till ytterligare 2,2 miljoner doser av Pfizers vaccin.

– Det kommer av att EU tillsammans beslutat sig för att teckna den option som funnits om ytterligare 100 miljoner doser. Det innebär en 50-procentig ökning.

Man har även beslutat att även Norge och Island via Sverige kommer få tillgång till Modernas vaccin, om det blir godkänt.

– Sverige åtar sig att se till att detta blir tillgängligt också för Norge och Island. Det innebär att vi hjälper våra nordiska grannar i en svår situation, säger Baylan.

Artikeltaggar

CoronavirusetIbrahim BaylanIslandMikael DambergNorgeResorStorbritannienSverigeVaccination

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.