Ångbåtsnostalgi och krigshistoria möts

Publicerad:
Spantrutan är Värmlands sjöfartsgilles tidskrift.

Nostalgi och båtar i skön förening bjuds i Spantrutan, Värmlands sjöfartsgilles egen tidning.

I det fjärde och sista numret för 2020 ingår artiklar om bland annat M/S Immen och S/S Polstjärnan. Det är två skepp med ytterst olika öden: medan den rostiga och uttjänta Immen på de sorgliga omslagsbilderna skrotas i Curaco 2015, stävar Polstjärnan vidare, renoverad och ompysslad av sitt ångbåtssällskap, dessutom kulturmärkt. Det hindrar inte att det finns intressanta fakta att förmedla också om Immen och dess internationella resor.

I Spantrutan förmedlas också den spännande berättelsen om en blivande dansk statsminister som under andra världskriget klev på en ångbåt i Danmark. Han var försedd med falska id-papper och resmålet var Sverige. Uppdraget: att förhandla med den svenska regeringen om stöd till motståndsrörelsen.

Artikeltaggar

Andra världskrigetÅngbåtssällskapet PolstjärnanBåtarHistoriaKarlstadNöje/KulturNostalgi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare