Hoppa till huvudinnehållet

Vattnet fortsätter stiga – inte aktuellt med översvämningsskydd

Publicerad:
Räddningschefen Mattias Larsson berättar att det inte är aktuellt att aktivera översvämningsskyddet än: "Samhällsviktig verksamhet hotas inte på det sättet. Det finns andra mer effektiva åtgärder, men det kan ändras".
Räddningschefen Mattias Larsson berättar att det inte är aktuellt att aktivera översvämningsskyddet än: "Samhällsviktig verksamhet hotas inte på det sättet. Det finns andra mer effektiva åtgärder, men det kan ändras". Foto: AN Arkiv/Tommy Andersson

Vattnet fortsätter att stiga i Glafsfjorden. Under tisdagsmorgonen mättes nivån till 47,07 meter över havet.

Det är inte aktuellt att aktivera översvämningsskyddet – men man följer utvecklingen.

– Det finns andra mer effektiva åtgärder, men det kan ändras, säger räddningschefen Mattias Larsson till Arvika Nyheter.

Vattennivån i Glafsfjorden och Kyrkviken fortsätter att stiga. Under tisdagsmorgonen mättes nivån till 47,07 meter över havet. I måndags var den siffran 47,01.

Normalvattennivån för Glafsfjorden är 45,79 meter över havet och den högsta noteringen mättes hösten 2000 till 48,88 meter över havet.

Försiktig optimism i Arvika: vattnet stiger men inte lika hastigt

Räddningschefen Mattias Larsson säger att kulmen kommer nås efter nyårshelgen, enligt de senaste prognoserna.

– Hastigheten på stigningen avtar och bortanför årsskiftet är prognosen just nu att det kommer ett högtrycksbetonat väder. Det innebär kyla och väldigt små nederbördsmängder.

– Då kommer vattnet förhoppningsvis sjunka undan.

Känsligt läge

Enligt den prognos som följs är det inte aktuellt att aktivera översvämningsskyddet.

– Samhällsviktig verksamhet hotas inte på det sättet. Det finns andra mer effektiva åtgärder, men det kan ändras.

Andra effektiva åtgärder handlar bland annat om att spärra av eller lägga ut sandsäckar. För ungefär ett år sedan fanns det sandsäckar och pumpar på plats i stadsparken i Arvika. Enligt Mattias Larsson kan liknande åtgärder sättas in.

Översvämningsskyddet kan dock aktiveras på kort varsel.

– Det är ett verktyg som vi har och vi har möjligheten att använda det om det krävs för att skydda vår samhällsviktiga verksamhet.

Läget är känsligt just nu, konstaterar Larsson.

– Vi kommer följa upp att vädret följer prognoserna så det inte blir några avvikelser.

Arvika kommun skriver på sin hemsida: "Vattennivåerna har stigit över kajkanten i Kattviken, vilket gör att gång- och cykelvägen närmst den är avstängd. Respektera avspärrningarna".

Artikeltaggar

Arvika kommunMattias LarssonMiljö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.