Sommargalleri blir året runt-galleri

Publicerad:
Mathias Frykholm ställde i somras samman en utställning med ett 40-tal konstnärer i den före detta apotekslokalen vid Stora Coop på Hammarö. I vår ska samma lokal bli en permanent arena för värmländsk konst. Foto: Lena Richardson

Från apotek till sommargalleri - och från sommargalleri till året-runt-verksamhet i konsten. Nu har konstnären Mathias Frykholm och Coop Värmland har gjort upp om ett permanent samarbete på Hammarö.

– Lokalen har egentligen allt som behövs för att etablera något med en så här inspirerande känsla! säger konstnären.

I somras var Mathias Frykholm initiativtagare när den före detta apotekslokalen vid Stora Coop på Hammarö blev gallerilokal. Där samlades konst av många olika konstnärer från Hammarö och på den inslagna linjen ska det fortsätta, när lokalen i vår blir en permanent lokal för konst.

Mathias Frykholms plan är att ställa ut inte bara sin egen konst, utan också verk av andra värmländska konstnärer, både kända och okända.

– Det finns ett stort konstintresse här i Värmland med en mängd begåvningar som är värda en ärlig chans. Min ambition med galleriet är att det ska erbjuda besökarna en inspirerande och välkomnande känsla, säger han i ett pressmeddelande.

Samarbete

Bland konstnärerna han redan knutit till sig finns Ylva Storm, Carolina Levén och Pernilla Carlsson från Carlstad Art Gallery, som också är delaktiga i satsningen.

– Att skapa och måla är det viktigaste för mig och att gå in i ett sånt här projekt vill jag inte göra själv. Jag kommer att vara beroende av andra runtom. Jag kommer inte att mäkta med att måla och skapa och driva ett galleri själv, säger han till NWT.

På sätt och vis kan man säga att Carlstad Art Gallery får en filial på Hammarö. Mathias Frykholm är själv delaktig i det galleriet och ser fram emot att fortsätta samarbetet med kollegorna därifrån även på en ny arena.

– Sen ska vi också ställa ut andra konstnärer, för att få variation och ett återbesöksvärde, säger han.

Oklart startdatum

Exakt öppningsdatum är inte bestämt. Det ska byggas om en del i lokalen och så vore det bra om kulmen på pandemin ebbat ut innan det blir dags.

– Jag tror vi kan öppna under våren, när folk börjat vaccinera sig och det finns en ljusare känsla. Jag hoppas det ska vara ett glädjeämne och något att se fram emot, säger Mathias Frykholm.

Mathias Frykholm målar i realistisk stil, ofta inspirerad av värmländska motiv och med föresatsen att fånga det vackra i världen. "Och tänk vilken guldgruva till inspiration det finns här i Värmland, vackert och storslaget!" skriver han på sin hemsida om sitt konstnärliga skapande.
Mathias Frykholm målar i realistisk stil, ofta inspirerad av värmländska motiv och med föresatsen att fånga det vackra i världen. "Och tänk vilken guldgruva till inspiration det finns här i Värmland, vackert och storslaget!" skriver han på sin hemsida om sitt konstnärliga skapande. Foto: Lena Richardson

Att den tidigare butikslokalen fungerar som galleri bevisades redan i somras. Då var det en tillfälligt uppbyggd utställning, men nu blir det en permanent verksamhet med bemanning och fasta öppettider.

– Den lokalen har egentligen allt som behövs för att etablera något med en så här inspirerande känsla! Den är så lättillgänglig, och ligger i ett område det alltid är besökare i, och den ligger på Hammarö där det inte finns något liknande. Som lokal är den stor, rymlig, ljus och har en stor potential att göra något speciellt i! beskriver Mathias Frykholm.

Lång konsttradition

Coop Värmlands kommunikationschef Klas Olsson framhåller i pressmeddelandet att konstintresset odlats länge inom organisationen. På 60-talet köpte Kooperativa Förbundet (KF) in både måleri och skulpturer till Konsumföreningarna.

Snart grannar: konstnären Mathias Frykholm och Jörgen Beckman, butikschef för Stora Coop Hammarö.
Snart grannar: konstnären Mathias Frykholm och Jörgen Beckman, butikschef för Stora Coop Hammarö. Foto: Coop Värmland

– Vi är sedan länge en av medlemsorganisationerna i Konstfrämjandet Värmland. Att medverka till en konstarena som är till för alla stämmer också väl in i vår värdegrund, säger Klas Olsson.

Och vem vet, kanske kan samarbetet i framtiden också röra rent konstnärliga aspekter:

– Tänk om vi kan ställa ut verk ur Coops samling! funderar Mathias Frykholm.

Det är en tanke som ger mersmak: i Coop Värmlands ägo finns konstverk av såväl Albin Amelin som Joan Mirô.

Artikeltaggar

Carolina LevénCoop VärmlandHammaröKarlstadKFKlas OlssonKonstKonstnärMathias FrykholmStora CoopVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare