Frölunda vann toppmötet – blir ny serieledare

Ishockey
PUBLICERAD:
Max Friberg låg bakom Frölundas 1–1-mål. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Trots stort manfall vann Frölunda seriefinalen borta mot Rögle. Man går nu upp som ny serieledare i SHL.

Gästerna saknade hela sju spelare, bland annat avstängde Joel Lundqvist och stabile Anders Grönlund.

Målvakten Johan Matsson hade inte spelat på fyra veckor, och senast han vaktade buren torskade Frölunda med hela 8–0 i Växjö. Mattsson släppte då in de tre första målen innan han tidigt byttes ut.

Seriefinalen var inte mer än två och en halvminut gammal innan det small igen.

Rögles saknade sin kanske största stjärna i Dennis Everberg, men Adam Tambellini ersatte i förstakedjan och det var också han som öppnade målskyttet.

Friberg satte nytt rekord

De sex senaste matcherna lagen emellan hade slutat med uddamålssegrar, och det stod tidigt klart att det skulle bli en jämn historia även denna gång.

Rögle hade problem med att spela pucken ur egen zon, och med fyra minuter kvar av perioden såg Max Friberg till att lagen fick gå till pausvila med ett oavgjort resultat.

-Jag har varit här ett par år, och vi jobbar metodiskt. Skulle det inte bli bättre hade det inneburit att vi gör någonting fel. Det har varit en process från dag ett, sa Friberg i C Mores pausintervju.

Målet var hans nionde för säsongen, och Friberg satte därmed nytt personligt rekord.

Frölundas 17-årige supertalang Simon Edvinsson gick miste om en plats i JVM-truppen. Mot Rögle skickade han in pucken framför mål och Nicklas Lasu styrde. Frölundas 2–1 i början av andra perioden innebar att serieledaren var i brygga och nu riskerade att förlora sin tredje raka hemmamatch.

"Starkt mentalt"

Rögle forcerade för en kvittering, men mycket tack vare fina räddningar från Johan Mattsson, blev det inte fler mål för hemmalaget.

Istället fastställde Jesper Sellgren slutresultatet 3–1 med ett långskott i öppen kasse.

-Det var några matcher sedan Johan stod, så det var kul att han klev in och hjälpte oss till segern. Starkt mentalt av honom, sa Lasu till CMore.

Lika nöjd var inte Rögle-tränaren Cam Abbott riktade skarp kritik mot domarteamet.

-Vi blev av med några chanser i dag, vi blåstes av för offside i två-mot-ett-lägen som inte var offside och de borde fått utvisningar för sex man på isen som de inte fick. Domarna kommer säkert att analysera matchen och ha några tankar själva.

I och med resultatet går Frölunda upp som ny serieledare.

Martin Hardenberger/TT