Förslag om pandemilag till lagrådet

Publicerad:
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har lämnat in förslag på en tillfällig pandemilag till lagrådet. Målet är att den ska träda i kraft den 10 januari och gälla till utgången av september 2021, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Covid-19-lagen är en ramlag där riksdagen tillfälligt ger regeringen befogenhet att besluta om fler bindande smittskyddsåtgärder än vad som för närvarande är möjligt, säger Lena Hallengren på en pressträff.

Lagen ska ge regering, myndigheter och kommuner ökade befogenheter att reglera och i sista hand stänga ned verksamheter för att minska smittspridning.

Kan få böter

De personer som bryter mot restriktioner kan komma att dömas till böter.

– Individer som bryter mot restriktioner kommer kunna dömas till penningböter, säger Hallengren.

Regeringen ska besluta om rättsligt bindande regler för butiker och köpcentrum om pandemilagen godkänns, uppger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

– Det handlar om vissa typer av handelsplatser, som till exempel gallerior och varuhus där risken för smittspridning bedöms som hög och där det förekommer väldigt mycket trängsel, säger Baylan.

Varit på remiss

Förslaget har varit ute på remiss hos över hundra myndigheter, kommuner och organisationer. Bland dem finns stor förståelse för att tuffare restriktioner kan behövas för att få stopp på smittspridningen. Det finns dock också en oro för åtgärder som kan komma att vidtas ska drabba näringsidkare hårt.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) betonar på pressträffen att hans bild, efter dialog med aktörer inom ett stort antal branscher, är att de allra flesta gör sitt bästa under svåra omständigheter.

– Därför är det väldigt viktigt att vi i dag kan presentera den här tillfälliga pandemilagen. Det gör oss möjligheter att kunna vidta åtgärder där problemen finns, säger Baylan.

– I korthet kommer reglerna ställa krav på åtgärder för minskad trängsel. Om de inte följs kan länsstyrelserna besluta om förelägganden och ytterst till och med stängning, säger Baylan.

Ersättning för drabbade

Oppositionen i riksdagen har önskat tydligare skrivningar i lagen när det gäller möjligheter eller rätt till kompensation för de som drabbas ekonomiskt.

– I lagstiftningen skriver vi inte hur man ska kompensera men vi skriver in att man ska överväga kompensation. Vi har lagt 13 extraändringsbudgetar så här långt, och det är klart att vi har alla avsikter att fortsätta stödja dem som behöver det, säger Lena Hallengren.

– Ersättningar eller stöd kommer vi att återkomma till i närtid, säger Ibrahim Baylan.

I de förslag som skickades ut på remiss för ett par veckor sedan ville regeringen ha upp till en månad på sig innan riksdagen måste ta ställning till åtgärderna. Men efter att ha lyssnat på remissynpunkter och riksdagspartier föreslår regeringen nu istället två veckor, säger socialminister Lena Hallengren på pressträffen.

Peter Wallberg/TT

Helena Ekinge/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetIbrahim BaylanLena HallengrenPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare