Hoppa till huvudinnehållet

Det brutala i Värmland landar högt på vanhedrande lista

Publicerad:
Brutalisthuset, fd Epa-huset i Arvika, reser en taggig betongfasad mot himlen.
Brutalisthuset, fd Epa-huset i Arvika, reser en taggig betongfasad mot himlen. Foto: Lena Richardson

Brutalisthuset i Arvika, före detta Epa-varuhuset, är Sveriges sjunde fulaste byggnad, enligt Arkitekturupprorets omröstning.

Arvika är - dessvärre - inte ensam Värmlandsort på listan - och överlag är det den brutala stilen som dominerar.

På julaftonen blev den officiell, resultatlistan av omröstningen. Överst på listan tronar Arkitekturhögskolan i Stockholm, som nu är officiellt framröstad som Sveriges fulaste byggnad, med 2727 röster. Priset består, förutom vanäran, i ett antal försköningsförslag samt - om dessa inte faller ägaren i smaken - ett rivningsstipendium.

591 personer röstade på Brutalisthuset i Arvika, vilket räckte till sjunde plats på listan. På Arkitekturupprorets hemsida finns ett tecknat förslag på hur huset skulle kunna uppdateras för att få bort det brutala intrycket.

Fler på listan

Övriga Värmlandsplaceringar på listan: plats 26. Stortorget 6, Säffle, 29. Polishuset i Sunne, 60. MSB-huset, Karlstad, 68. Klockhuset, Kristinehamn, och 74. Stadsbiblioteket, Karlstad.

Galleri Kulan i Karlskoga landade på 76:e plats av de 150 på Arkitekturupprorets lista.

Brutalt dominerar

Av listan att döma är brutalismen, som gamla Epa-varuhuset i Arvika och Stadsbiblioteket i Karlstad är exempel på, en stil som många upplever som ful. Många byggnader från 60- och 70-talen i denna stilriktning finns på listan.

Allt har dock inte blivit bättre med tiden: också en hel del moderna byggnader i fyrkantig design har hamnat på ful-listan.

Hon vill lyfta bort biblioteket från fulhuslistan

Artikeltaggar

ArkitekturArkitekturupproretArvikaBostad och byggenKarlskogaKarlstadKarlstads stadsbibliotekKristinehamnNöje/KulturSäffleSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.