Hoppa till huvudinnehållet

Antalet inlagda coronapatienter ökar i Västra Götaland: "Skärp er, för fan"

Publicerad:
Antalet smittade ökar i Västra Götaland. Anna Tjus, från Åmål, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Nu-sjukvården, uppmanar att ta restriktionerna på allvar inför den kommande nyårshelgen,
Antalet smittade ökar i Västra Götaland. Anna Tjus, från Åmål, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Nu-sjukvården, uppmanar att ta restriktionerna på allvar inför den kommande nyårshelgen, Foto: Privat/Staffan Löwstedt/SvD/TT

Antalet inneliggande patienter som vårdas för coronaviruset på Näl och Uddevalla sjukhus minskade innan julhelgen.

Men i Västra Götaland som helhet ökar antalet inneliggande patienter som smittats av coronaviruset fortfarande kraftigt.

– Jag säger som jag alltid gör: Skärp er, för fan, säger Anna Tjus från Åmål, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Nu-sjukvården.

Dagen före julafton begärde Västra Götalandsregionen att krislägesavtalet ska aktiveras, eftersom nuvarande bemanning och vidtagna åtgärder inte bedöms som tillräckliga för att klara av det ökade antalet inlagda patienter som smittats av coronaviruset.

Krislägesavtalet innebär att arbetsgivare kan reglera villkor och ersättning för de anställda, exempelvis genom att dra in en redan beviljad semester under jul och nyår mot högre ersättning.

– Vårdförbundet skrev på det i våras. Syftet är att ta till det när det är kris, säger Anna Tjus.

Ökar efter julhelgen

Enligt Anna Tjus är det Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som larmat om den akuta situationen.

– SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) beslutade att det ska gälla för hela Västra Götalandsregionen. Vi på Nu-sjukvården har inte hört någonting. Det börjar alltså inte gälla per automatik, utan nu får man se över var och i vilka verksamheter behovet är som störst, säger hon.

Vad säger personalen på Näl och Uddevalla sjukhus om beslutet?

– Jag har faktiskt inte hört något ännu. Vi skickade ut mejl om att det kan bli aktuellt i onsdags, men vi har inte fått någon återkoppling än. Personalen har fullt upp med att jobba.

Hur är coronaläget efter julhelgen?

– Nu har det ökat igen, som förväntat.

Antalet covid-19-patienter som vårdas på sjukhusen i Västra Götaland fortsätter öka kraftigt totalt sett.

Nu-sjukvården har för närvarande 80 inneliggande patienter, varav sju som intensivvårdas, enligt Västra Götalandsregionens lägesrapport den 28 december. Det är en liten minskning i jämförelse med lägesrapporten den 21 och 23 december, som visade att Nu-sjukvården vårdade 95 respektive 86 patienter för coronaviruset.

– Det är förhållandevis få sökande på akuten. Men antalet inlagda patienter har ökat sedan i går, säger Anna Tjus.

"Skärp er, för fan!"

Samtidigt som antalet inlagda patienter ökar, ökar också personalens frånvaro hos Nu-sjukvården.

– Det är många borta eftersom de måste stanna hemma vid minsta symptom i väntan på svar från provtagning. Det blir ett stort glapp, säger Anna Tjus.

Nu väntar nyårshelgen och dess eventuella konsekvenser gällande smittspridningen.

– Jag säger som jag alltid gör: Skärp er, för fan! Antalet smittade i Åmål ökade drastiskt förra veckan, nästan en fördubbling. De som smittar utan att ha symptom är farligast, så se till att hålla avstånd från varandra när ni är ute, säger hon.

Artikeltaggar

ÅmålNälNU-sjukvårdenSKRUddevalla sjukhusVård och omsorgVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.