Bröt långa måltorkan när Örebro vann

Ishockey
PUBLICERAD:
Daniel Muzito Bagenda fick äntligen göra mål. Arkivbild.
Foto: Pavel Koubek / TT
289 långa dagar med måltorka.
Men i toppmötet med Växjö som slutade med en 6–2 kross för Örebro spräckte Daniel Muzito Bagenda sin nolla.
Det där hade jag ingen aning om. Men det är dumt att räkna dagar när man har måltorka, säger han till TT.

Örebro har hittills denna säsong bara gått poänglöst från en av 13 hemmamatcher – det var storförlusten mot Frölunda precis innan juluppehållet.

-Vi ville studsa tillbaka direkt i dag och var inte nöjda med matchen senast mot Frölunda. Så vi kommer ut och gör det bra, en stabil hemmaseger. Sex mål i den här ligan är ett bra facit, säger Daniel Muzito Bagenda.

"Lättar från axlarna"

Och Närkegänget fick en drömstart i hemmaborgen på annandagen. Redan efter tre minuter gjorde Robin Salo första målet när han skickade in pucken mellan benen på Växjös målvakt Erik Källgren. Och efter drygt halva perioden fick Daniel Muzito Bagenda äntligen måljubla efter att han tagit sig fram på kanten och snärtat in 2–1 vid bortre stolpen.

-Det är i slutet på ett långt byte. (Linus) Öberg chippar fram pucken och det blir en mot en situation mot backen och jag känner att jag är så pass snabb att jag kan komma runt honom och få en bra målchans och sen satte jag den, säger han.

Minst sagt efterlängtat för Örebroforwarden som ordnade sju fullträffar förra säsongen men som nu alltså spräckte målnollan efter totalt 289 dagar.

-Det var såklart skönt. Och det är klart att det lättar lite från axlarna.

Örebro utökade

TT: Hur har du hanterat måltorkan?

-Det är klart man tänker på det ibland när man skapar lägen och den inte går in. Men så länge man skapar så kommer bra saker hände till slut. Samtidigt har laget gått bra så jag har försökt att koppla bort det.

Örebro började också mittenperioden på bästa sätt när centern Robert Leino sprätte in 3–1 med en backhand i krysset efter ett läckert anfall som började i egen zon.

Perioden började däremot inte speciellt bra för Daniel Muzito Bagenda själv då han brakade in i sargen med foten före och fick gå vidare ut i omklädningsrummet på grund av smärtor i högra knäet. Men Örebroforwarden var ganska snart tillbaka på isen

-Det där var ingen fara, det var bara en försiktighetsåtgärd, säger Daniel Muzito Bagenda.

Kovac inblandad i mycket

Växjö fick sedan en fin start i tredje perioden när Hardy Häman Aktell reducerade från backposition. Men kort därefter skickade Emil Larsson in 4–2, efter en snabb spelvändning. Och när sju minuter återstod prickade Robin Kovac in pucken i krysset. Denna kväll noterades dessutom Kovac för två assist på kontot och totalt under säsongen har forwarden gjorde fyra mål och tre assist mot favoritmotståndaren Växjö.

Elias Ekström avslutade till sist hemmalagets målkalas när han skickade in 6–2 i tom bur.

Örebro avancerar till fjärde plats i tabellen, lika många poäng som trean Växjö som dock har bättre målskillnad.

.

Tobias Wolf/TT