20-åringen matchhjälte för Frölunda

Ishockey
PUBLICERAD:
Filip Johansson, till vänster, jublar tillsammans med Robin Alvarez efter Johanssons avgörande mål för Frölunda i segern med 4–3 mot Linköping.
Foto: Adam Ihse/TT
Ishockey (TT)
Unge backen Filip Johansson blev matchhjälte när Frölunda slog Linköping med 4–3 i en jämn och svängig match. Johansson gjorde 1–0 tidigt, och sedan det avgörande målet med mindre än fem minuter kvar av matchen.

Frölunda hade vunnit sju av de åtta senaste SHL-mötena med Linköping före annandagens match. Göteborgarna var också vassast från start denna gång.

Backen Filip Johansson sköt 1–0 från blå linjen efter bara 1.27. Men Linköping varvade upp och gjorde matchen jämn. Frölunda hade stundtals mest av spelet, medan Linköping var bättre på att utnyttja de chanser man fick.

Max Friberg var inblandad i Frölundas tre första mål. Men när matchen avgjordes var det 20-årige backen Filip Johansson som klev fram igen när 4.32 återstod.

Fått spela mera

Det var fjärde SHL-målet i Frölunda för Johansson, som värvades från Leksand efter förra säsongen.

-Den gick på mål, då kan vad som helst hända, säger Filip Johansson anspråkslöst om sitt avgörande mål.

Johansson har fått mer speltid när andra backar saknas i Frölunda, på grund av skador eller annat.

-Det är en väldigt rolig omgivning att vara i, där alla vill bli bättre och alla vill utvecklas. Det är väl ungefär som jag väntade mig, säger Filip Johansson om livet i sin nya klubb.

Hade tålamod

Han tycker att Frölunda följde sin plan bättre mot Linköping än i en del tidigare matcher.

-Vi är mer tålmodiga och håller oss mer till det vi ska göra. Då får vi utdelning, säger Filip Johansson, som är draftad av Minnesota i NHL.

Ett par heta spelare räddade Frölundas seger i en match där laget ibland var allt för uddlöst.

Linköping hade mindre att glädjas åt. Trots överlägen med 2–1 och 3–2 blev laget poänglöst i Göteborg.

-Vi satte oss i ett bra läge trots att vi inte spelade särskilt bra, säger Bert Robertsson, tränare i Linköping.

Blekt efter jul?

Han tycker att laget var blekt efter julledigheten.

-Ingenting av det spel som vi har varit framgångsrika med tidigare stämmer. Vi har lyckats spela bakom forecheckande lags press tidigare. Men jag tycker att det för få spelare idag som visar att de vill ha pucken, säger Bert Robertsson och beskriver lagets ledning som "på nåder".

Roger Rönnberg, tränare i Frölunda, gör också en reflektion om spelarnas "jullov":

-Man gör sällan sin personlighets bästa match när man varit ledig så här länge. Och det tycker jag man ser idag, att det är svårt att få riktigt bra passningsspel, för båda lagen, resonerar Roger Rönnberg.

Micke Larsson/TT