Det skulle ha blivit ett riktigt festligt 70-årsfirande för Sifhällatomtarna i år. Nu vet alla hur läget är. Coronaviruset sätter stopp för en tradition som levt vidare i sju decennier och som blivit allt starkare med åren. Nästa jul får vi hoppas att allt är som vanligt igen med spelande och sjungande Sifhällatomtar.
Allt började 1950. Initiativtagare var Uno Sparre, som var starkt engagerad i SK Sifhälla och en glädjespridare av stora mått. Han fick med sig ett antal andra sifhällaiter och tillsammans besökte de på julaftonen Säffles lasarett för att sprida lite julglädje.
Det upprepades julen därpå och snart var det en tradition, som också kom att omfatta äldreboenden. Nya eldsjälar kom med i tomtegänget. Två blev verkliga veteraner. Sven Gustafsson ställde upp som Sifhällatomte inte mindre än 54 år och Kjell Ohlson som också var med över ett halvt sekel.
- Det är ingen riktig julafton förrän man har varit ute med Sifhällatomtarna, hävdade Sven Gustafsson mer än en gång.
Många trotjänare
De som tidigt kom med som musiker var förutom Sven Gustafsson också Gunnar Pettersson och Erik Andersson. Och i spetsen för sångarna fanns förstås Kjell Ohlson. De kallades veteraner redan när Sifhällatomtarna firade 30-årsjubileum i Medborgarhuset. Det var för 40 år sedan.
En som fanns med den gången var för övrigt en ung Maria Sköld. Idag heter hon som bekant Maria Wells och Sifhällatomte är hon fortfarande. Det är också maken Robert Wells, som gjorde sitt första framträdande med Sifhällatomtarna redan vid mitten av 1990-talet och som sedan har hunnit med åtskilliga julaftonsbesök som Sifhällatomte.
Listan över trotjänare bland Sifhällatomtarna skulle kunna göras mycket lång. De som en gång kom med i tomtegänget har ofta skaffat sig en speciell jultradition.
Långdans genom sjukhuset
En tradition som skapades tidigt och som pågick under många år var långdans genom sjukhuset. På respektive avdelning var det om möjligt överläkaren själv som ledde dansen. Just denna tradition fick av naturliga skäl ett slut när akutsjukhuset lades ned för snart tjugo år sedan.
Det är ingen överdrift att påstå att det genom åren har varit hög klass på Sifhällatomtarnas julprogram. Man kan ana ett samband mellan Sifhällatomtarna och Säffleoperan. Många av de som varit aktiva i Säffleoperan har också engagerat sig i Sifhällatomtarna och bidragit till den sångglädje som har varit ett kännetecken. En av de första var Britt-Louise Enneby-Wåhlstedt. Maria Wells är ett annat exempel. På senare år kan man nämna Lotta Sairio, Malin Axelsson, Camilla Sairio, Kaj Hagstrand, Thomas Kihlström, Jonas Rimeika med flera. Även på musikersidan har det hållits hög klass.
En del av nya klubben
Det som från början handlade om att skapa lite julglädje på lasarettet har med tiden kommit att utvecklas till betydligt mer. Äldreboenden som Björkbacken och Lindbacken kom tidigt med. Senare tillkom Kaptensgården. På senare år har det även gjorts besök utanför tätorten och det har bjudits på ett julprogram på Sagabiografen.
Att SK Sifhälla har upphört som egen förening och blivit en del i nya Säffle Sportklubb ändrar egentligen inget för tomteskaran. Sifhällatomtarna lever vidare som en sektion i nybildade sportklubben och namnet ändrar man naturligtvis inte på.
Det skulle behövas en pandemi för att sätta en käpp i hjulet för Sifhällatomtarna, men även om 70-årsjubileet inte blir vad det var tänkt så kommer bättre år. Och om fem år kan det bli ett hejdundrande 75-årsjubileum.