Giottos kamel önskar God Jul

Åsikter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Målad mellan cirka 1304-1306.
Foto: Målning av Giotto di Bondone
På bilden ovan ser du en bild av konstnären Giotto. Han levde under åren 1267-1337, och var en av dem som skapade konsten såsom vi i dag känner den. Ja många menar att han startade det vi idag kallar för Renässansen.

Om det innan Giotto ofta var så att konst var stereotyp och endimensionell, ja närmast lite platt och rigid, så blir konsten mänsklig med Giotto. Det blir liksom bilder som är tredimensionella, där det finns flera olika typer av uttryck i en och samma bild. Kort sagt: det blir bilder som mer föreställer människor som du och jag och där vår verklighet får komma in.

Ta bilden ovan som exempel, som är hämtad från ett kapell i Padova, Italien. Titta extra noga på kamelföraren till vänster i bild. Han är med om Kristi födelse, en av de största händelserna i mänsklighetens historia. Men vad gör han? Jo, han tittar på kamelen. (Medan kamelen, däremot, har ögonen på Jesusbarnet).

I så mycken annan konst innan Giotto så fokuseras det på huvudpersonerna. Men låt oss se faktum i vitögat: du och jag vi är ofta som den där kamelföraren.

Vi har så mycket att göra. Vi är så upptagna av allt. Och vi missar därför lätt avgörande skeenden. Vi tittar så att säga på kamelen. Men här kommer Giottos poäng: det gör inget, vi får vara med ändå.

Haleys komet

En annan sak som gör bilden unik är kometen i bakgrunden. Du ser den högt upp, i mitten av bilden. Detta är första gången i konsthistorien som den traditionella stjärnan är utbytt mot något annat.

Varför just en komet? Jo, Haleys komet korsade nämligen skyn åren 1301-1302, strax innan Giotto gjorde konstverket. Giotto, som var nyfiken på tillvaron och dessutom väl insatt i Bibeln, hade likt bibelläsare i århundraden innan honom funderat kring hur de tre vise männen kunde ”följa” en stjärna för att finna Jesusbarnet.

En stjärna var ju still, den gick ju rimligen inte att följa. Men en komet rör sig, och detta blev Giottos tolkning av de tre vise männens ord i Matteus 2:2: ”vi har sett hans stjärna gå upp…”.

Nästan aldrig är det så många människor i kyrkor och kapell som det är i juletid. Och det gör vi rätt i. För julevangeliet och julpsalmerna summerar på många sätt det som är centrum i den kristna tron.

Det handlar om glädje, det handlar om enkelhet, det handlar om det oväntade. Om tröst och frid. Och det handlar om vördnad för det nyfödda Jesusbarnet. Även om de flesta av oss, för det mesta, är som kamelföraren. Vi har fullt upp med våra liv, vi stretar på, och – låt oss inse det – vi orkar inte alltid ha blicken på Jesus.

Vördnad för livet

I vår tid tappar vi ibland bort denna högtidlighet, denna vördnad för livet som bilden utstrålar. Vi har liksom förlorat den egenskapen i vår moderna och högteknologiska värld. Så bra då att Giotto påminner oss.

Vi må förhålla oss olika gentemot Jesusbarnet. Vi kan vara som den vise mannen, som fromt kysser Jesusbarnet. Som kamelen, som oväntat tittar på Jesusbarnet. Men vi kan också vara som kamelföraren, som helt verkar missa det hela eftersom han är så upptagen av sitt. Poängen är att även han får vara med.

För de flesta av oss är kamelförare. Ja, dom flesta av oss är som kamelföraren. Och det duger gott, det med.

God Jul!

Fotnot: I dagarna kan vi på grund av pandemin inte gå i kyrkan som vanligt. Själv kommer jag därför att titta på SVT:s gudstjänster på tv, som i år sänds från Åmål och Säffle. Eller varför inte streama julnattsmässan, som finns på Karlstads stifts hemsida från klockan 18.00 ikväll.

På samma sida kommer jag också att bjuda hem er alla till mitt julfirande i biskopsgården, tillsammans med bland andra Sonja Aldén och Marcus-Gunnar Pettersson bjuder jag på en samling runt julkrubban från klockan 11 på webben. Jag hoppas att du kommer titta!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.