Hoppa till huvudinnehållet

Mot ljusare tider

Publicerad:
Su-Ping Burman
Su-Ping Burman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nyligen har jag deltagit i LightingWeek som arrangeras av Energimyndigheten årligen. Där presenteras nya forskningsrön och innovationer inom ljus och energieffektiv belysning. I år presenterades bland annat en studie som visade hur pandemin påverkar oss när vi har ökad skärmtid och tvingas jobba mer hemma där ljusmiljön kanske inte är optimal och ergonomisk för våra ögon. Det är stor risk för oss att få besvär med trötta ögon, huvudvärk och ont i nacken när vi arbetar i dålig ljusmiljö med flimmer, bländning eller för lite ljus. Forskning visar också att ljuset påverkar våra känslor. Tänk bara på hur det känns en solig försommardag, jämfört med en gråmulen novemberdag.

Vi testade att mäta ljusmiljön med en enkel app som man laddar ner. Det visade klart stora skillnader mellan dagsljus och artificiellt ljus inomhus, trots att det var en gråmulen dag. Om man tänker efter så är ju ljuset från solen grundförutsättningen för liv här på jorden. Därför är också dagsljus den bästa ljuskällan, naturen själv talar om vad som är bäst för oss.

Här är några tips vi fick med oss för att minska effekterna av dålig ljusmiljö när vi arbetar hemma:

1: En lunchpromenad ger dina ögon lite vila, dessutom påverkas din inre klocka positivt även en gråmulen dag.

2: Sitt nära fönster för att få in så mycket naturligt ljus som möjligt. Undvik dock att ha skärmen mot fönstret, låt ljuset från fönstret komma från sidan.

3: Dimmbara LED armaturer kan ge flimmer, vilket ju kan orsaka huvudvärk och trötta ögon.

4: Undvik bländning från datorskärm, mobil eller lampor genom att minska ljusstyrkan och ställa in en nivå som känns skön för ögonen.

Ett annat tips är enkel kinesisk ögongymnastik. Det gör barnen varje dag i skolan och det fungerar faktiskt jättebra. Kanske något för svenska barn med tanke på deras ökande skärmtid.

Nu går vi snart mot ljusare tider (hoppas detta också gäller pandemin). Denna färd mot ljuset är något jag uppskattat här i Sverige, växlingarna är inte alls lika tydliga i min gamla hemstad. När jag firade min första jul i Norrland, så frågade jag oroligt min man om det alltid var så mörkt i Sverige. Vänta du bara så ska du få se svarade han med ett leende (och det fick jag verkligen).

Vad rädd om er och era ögon. Vi ser i alla fall fram emot ett ljusare 2021.

God Jul och Gott Nytt År!

Artikeltaggar

ArbetsmiljöDistansarbeteEnergimyndighetenForskningKrönikorLjus & ljud