Holmgren: Klimatåret som gått

Signerat | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Den 16 augusti uppmättes 54,4 grader i Death Valley i östra Kalifornien, USA, den högsta tillförlitliga temperatur som hittills uppmätts på jorden, skriver Pär Holmgren. Foto
Foto: John Locher/AP

Direkt från Europaparlamentet

Slutprodukten och klimatmålet lär inte bli lika ambitiöst som vi hoppats och vad som krävs för att vara i linje med vetenskapen, men det är ändå ett viktigt steg framåt, skriver Pär Holmgren.

I skrivande stund har jag avslutat vad som troligtvis blir årets sista omröstning i Europaparlamentet. Istället för att vinka hejdå till kollegorna i plenisalen blir finalen på detta arbetsår att stänga ner datorn som gått på högvarv de senaste månaderna. Vi har, liksom många andra, skött en stor del av arbetet hemifrån.

Men även om jobbet skett vid köksbordet, har det på inget vis varit stiltje i Europaparlamentet. Visst är det pandemin som vi kommer att minnas starkast från 2020. Men tyvärr är det inte den enda extrema som hänt detta år. Även på klimatfronten har det återigen varit mängder av extrema rekord och katastrofer.

Värmerekorden har slagits gång på gång över i stort sett hela världen. Den 16 augusti uppmättes 54,4 grader i Death Valley i östra Kalifornien, USA, den högsta tillförlitliga temperatur som hittills uppmätts på jorden. Ingen glömmer väl heller de enorma skogsbränder som utspelade sig i Australien, Brasilien, Kalifornien, Sibirien och på flera andra håll. Dessa bränder har tvingat både människor och djur på flykt. Klimatkrisen ligger inte framför oss, den pågår här och nu.

Därför är det oerhört viktigt att vi agerar. Under året har jag och mina gröna kollegor i Europaparlamentet kämpat för en bindande klimatlag för EU. Vi har krävt tydliga mål för utsläppsminskningar och verktyg för att sätta press på de medlemsländer som inte är beredda att gå tillräckligt långt i den gröna omställningen. Slutprodukten och klimatmålet lär inte bli lika ambitiöst som vi hoppats och vad som krävs för att vara i linje med vetenskapen, men det är ändå ett viktigt steg framåt. Nu hoppas vi att EU:s ledare tar sitt ansvar i slutförhandlingarna för en ambitiös klimatpolitik i EU.

Jag har särskilt drivit på för att EU ska arbeta med en koldioxidbudget. En sådan budget kan hjälpa EU att fördela “rätten” att släppa ut den mycket begränsade återstående andelen koldioxid (som FN:s klimatpanel har räknat fram) rättvist mellan medlemsländerna, medan vi ställer om till hållbara och klimatneutrala alternativ. På så vis ser vi till att inte lämna större “klimatskulder” till kommande generationer, än vad vi redan har dragit på oss.

Jag hoppas att 2021 blir året då världens ledare väljer att inte bara uppmärksamma klimatkrisen, men också att gå från ord till handling. Vi behöver radikala förändringar, precis som den globala klimatrörelsen krävt. Jag kommer göra allt i min makt som Europaparlamentariker för att fortsätta att driva på den gröna omställningen.

Vi lägger ett mycket märkligt år bakom oss och jag tänker på alla er som inte kan dra ner på takten under julen utan kämpar vidare under helgerna för att hålla vårt samhälle i rullning i dessa ovanliga tider.

Pär Holmgren

Europaparlamentariker (MP)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.