För stor fixering vid Karlstads centrum – lär av Arvika

Insändare
PUBLICERAD:
Arvika centrum, inte lika hårt drabbat av butiksdöd som Karlstads centrum.
Foto: Tommy Andersson
Butiksdöden i centrum beror inte bara på politiska beslut. Den beror också på de enskilda privata besluten ifrån konsumenter och fastighetsägare.

Det som drabbar Karlstad centrum är något som tidigare drabbat centrum i kranskommunerna. Enda skillnaden är att då hördes inte många röster protestera, utan acceptansen för utarmningen har varit hög. Naiviteten beträffande de externa köpcentrumens påverkan har varit betydande.

Det tycks finnas en tro på att Karlstads centrum är det viktigaste centrumet i Värmland med lokalhyror därefter.

Jag tror inte att det stämmer och detta är butiksdöden ett bevis på. Jag var nyligen i Arvika och där var inte varannat skyltfönster tomt. Värmland behöver ta ett helhetsgrepp och då duger inte fixeringen vid Karlstads centrum.

Utöver ovan så lämnas här följande tankenötter.

Dra i bromsen avseende förtätningen av Karlstad och nya bostadsområden. Revidera resecentrum och ta in nya förslag. Ta hänsyn till vad vi lärt oss av pandemin.

Verka för att Akademiska hus köper före detta Stadshuset och Scandichotellet vid Borgmästarholmen. Stadshuset behöver väckas till liv igen och hotellet har sina glans dagar bakom sig. Kanske kan hotellets placering med närhet till skog och Klarälven användas för studier av livsvetenskaper såsom det högaktuella biologiämnet. En botanisk trädgård kanske?

Universitetsstädernas centrum är ofta välfyllda med studenter. Något som jag själv erfarit som student. Det är stor skillnad på dessa städer och Karlstad avseende mängden personer som besöker stadskärnan. Det är mycket märkligt enligt mig att Karlstad universitet inte är välrepresenterat i centrum. Ett universitet kan inte användas som ett integrations- och /antighettofieringsprojekt i all evighet, om nu så har skett.

En konsekvens av Karlstad universitetets placering är förmodligen att lokaliseringen bidrar till att e-handeln och externa köpcentrum konkurrerar ut fysiska butiker. Universitetets anställda eller studenterna behöver inte längre lämna Kronoparken för shopping, lunch, fika eller en promenad.

Det är mycket tråkigt att det knappt märks i centrum att Karlstad är en universitetsstad. Särskilt när vårt universitet är framstående och högst betydelsefullt för tillhandahållande av hög kompetens. Vi får inte heller glömma alla skattefinansierade miljoner som kommer Värmland till del genom löne- och studiemedelsutbetalningar tack vare Karlstads universitet.

Nötknäckaren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.