Hoppa till huvudinnehållet

Beslut: Begränsad nattrafik blir permanent

Publicerad:

Under sommaren och hösten har motortrafik i centrala Säffle varit förbjuden mellan klockan 23.00 och 05.00.

Nu har kommunen beslutat att göra förbudet permanent.

– Vi kommer också utöka det avstängda området något, säger gatuchef Niklas Ekberg.

Förbudet mot nattrafik på vissa gator i centrala Säffle blir permanent. Det har kommunen beslutat efter att ha utvärderat sommarens och höstens prövoperiod.
Förbudet mot nattrafik på vissa gator i centrala Säffle blir permanent. Det har kommunen beslutat efter att ha utvärderat sommarens och höstens prövoperiod. Foto: Carolina Schützer

Beslutet grundas bland annat på en enkät som kommunen skickat ut till boende, företagare och näringsidkare både inom det område som varit avstängt hittills och områden i anslutning till detta.

Av de 370 som svarade på enkäten var 59 procent positiva till nattavstängningen, 26 procent upplevde ingen skillnad och bara 15 procent var negativa.

– Med enkäten ville vi få bekräftat vad allmänheten i och omkring det avstängda området tycker, och det är en klar majoritet av de som svarat som är positiva förbudet, säger Niklas Ekberg.

Området utökas

Genom enkäten fick kommunen också reda på att mycket av det stök som var i centrum flyttat till kvarteren runt Säffle kyrka - Stationsgatan, Bergsgatan, en del av Billerudsgatan och Järnvägsgatan.

– Vi har därför också beslutat att i det permanenta förbudet utöka det nattavstängda området något till att inkludera även dessa gator utom Järnvägsgatan.

De rödmarkerade gatorna är de som varit avstängda nattetid hittills. De streckade gatorna är de som kommer läggas till i förbudet från och med 1 januari.
De rödmarkerade gatorna är de som varit avstängda nattetid hittills. De streckade gatorna är de som kommer läggas till i förbudet från och med 1 januari. Foto: Säffle kommun

Viktig led

Järnvägsgatan menar Niklas Ekberg är en för viktig led för att det ska vara försvarbart att stänga av den.

– Järnvägsgatan är en viktig anslutning till E45, och ska man kunna ta sig ut till motorvägen nattetid utan att bryta mot förbudet kan vi inte stänga av Järnvägsgatan.

1 januari

Det nya permanenta förbudet kommer att börja gälla från och med 1 januari 2021.

För det område i centrum som redan är nattavstängt blir det ingen skillnad, men Billerudsgatan, Stationsgatan och Bergsgatan ska få nya skyltar.

– Vi kommer skylta om där så snart som möjligt efter att förbudet träder i kraft.

Niklas Ekberg, gatuchef i Säffle kommun.
Niklas Ekberg, gatuchef i Säffle kommun. Foto: Ina Sollander

"Inte önskvärt"

Samtidigt understryker Niklas Ekberg att om förutsättningarna skulle ändras kan förbudet mot trafik nattetid rivas upp.

Men det kräver att nya verktyg för att hantera störningarna blir tillgängliga - eller att stöket får ett slut.

– Jag vill poängtera att det här förbudet inte är önskvärt från kommunens sida. Vi skulle hellre se att trafiken är öppen, men eftersom störningarna blir så stora är det ett nödvändigt beslut, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas på förståelse från både de som bor och verkar längs de avstängda gatorna och från de som vill åka runt och spela musik.

Artikeltaggar

BergsgatanBillerudsgatanJärnvägsgatanNiklas EkbergNyheterStationsgatanTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.