Hoppa till huvudinnehållet

Stadsmissionen skänkte 100 matkassar till behövande

Publicerad:
100 kassar med matvaror i jultema. Det såg Mikael Kring, handlare på Ica Hagahallen, Margareta Nisser Larsson, ordförande i Röda Korset i Karlstad och Lars Reinholdsson, vd på LBC Frakt till att genom Stadsmissionen skänka till utsatta i samhället. Foto: Joachim Lagercrantz

Restriktioner tillkommer, men ensamhet och utsatthet kvarstår.

Det vill Stadsmissionen, LBC Frakt, Röda Korset och Ica Hagahallen råda bot på – som på tisdagen skänkte 100 matkassar till Karlstads behövande.

– Det här är helt otroligt, säger 84-åriga Vivianne Björkman.

– I kassarna finns matvaror och presentkort. Vi har valt att göra så då alla inte har kylskåp. De som kommer hit i dag lever i utanförskap eller riskerar att hamna i utanförskap. Det som finns i matkassen kommer man kunna ha oavsett om man är hemlös, har kylskåp eller tycker om att laga mat eller inte, säger Marie Björklind, verksamhetsansvarig på Karlstads kyrkliga stadsmission.

Enligt Marie Björklind är antalet utsatta i samhället högre än någonsin efter det coronaviruspräglade året.

Marie Björklind, verksamhetsansvarig på Karlstads kyrkliga stadsmission, menar att vi står inför ett katastrofläge när det gäller utsatthet i samhället.
Marie Björklind, verksamhetsansvarig på Karlstads kyrkliga stadsmission, menar att vi står inför ett katastrofläge när det gäller utsatthet i samhället. Foto: Joachim Lagercrantz

– Den här vintern står vi inför ett katastrofläge. Jag har aldrig mött något så illa som vi möter nu under de åren jag har jobbat här. Det är för jävligt och jag hoppas att det här är ett ljus i mörkret, säger hon.

Bjuder på julmat

De 100 matkassarna som skänks har ett sammanlagt värde på 25 000 kronor.

– Utanförskapet är värre än någonsin. Det handlar inte om pengar längre, utan ensamheten som är större än vad man kan tro. Det är jättebra att Stadsmissionen finns, säger Mikael Kring, handlare på Ica Hagahallen.

Utöver de välfyllda matkassarna kommer Stadsmissionen ha öppet varje dag två veckor framöver. Detta med hjälp av bidrag från LBC Frakt.

– Vi kommer servera varm och kall julmat med efterrätt. Vi växlar upp, när allt annat stängs ner, säger Marie Björklind.

– Normalt sett har vi ett personaljulbord i vår anläggning. Det kan vi ju inte ha nu, så vi skrev till våra kunder och personal att de kommer få sin julmat, men de får inte äta den. Vi ger den till någon annan som behöver den i stället, och både personal och kunder applåderade. Genom Stadsmissionen kan vi göra skillnad, säger Lars Reinholdsson, vd på LBC Frakt.

"Jag är helt ensam"

En av de behövande, som kom till Stadsmissionen för att hämta sin matkasse med julgodsaker, är 84-åriga Vivianne Björkman. Hon har varit en återkommande gäst hos Stadsmissionen sedan i somras.

– Det här är helt otroligt. Eftersom jag är handikappad i min arm kan jag inte laga mat på egen hand hemma. Jag varken kan eller orkar röra runt i mina grytor, säger hon.

Vivianne Björkman, 84 år, är alldeles ensam och kan inte laga mat på egen hand. Men tack vare Stadsmissionen får hon både mat i magen och sällskap.
Vivianne Björkman, 84 år, är alldeles ensam och kan inte laga mat på egen hand. Men tack vare Stadsmissionen får hon både mat i magen och sällskap. Foto: Joachim Lagercrantz

På grund av smittorisken och reserestriktionerna kan Vivianne Björkmans barn, som bor i andra län i Sverige, inte komma och göra henne sällskap under julen. Maken och väninnorna är avlidna sedan flera år tillbaka.

– Jag är helt ensam. Men jag ska till Stadsmissionen för att äta under julhelgen. Jag har nya vänner här, säger Vivianne Björkman.

Artikeltaggar

HagahallenKarlstadKarlstads kyrkliga stadsmissionLBC FraktMarie BjörklindNyheterRöda korsetStadsmissionenVälgörenhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.