Nu går vi mot ljusare tider

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Hoppet i en spruta.
Foto: Frank Augstein/AP
I går, klockan 11.02 närmare bestämt, var det vintersolstånd. Efter årets mörkaste dag går vi nu mot ljusare tider. Efter pandemiåret 2020 är det också symptomatiskt att vaccinationen mot coronaviruset kommer i gång inom mindre än en vecka.

Det har varit lätt att hemfalla åt hopplöshet detta bedrövliga år. Coronapandemin slog till och stängde ned världen, och har inte visat några tecken på att avta av sig själv. Vi är nu mitt uppe i den så kallade andra vågen och vinterhalvåret är också optimal för den här sortens virus. Att det inte funnits något synbart slut på eländet har förstås gjort människor modfällda. För hur länge kan uppmaningarna om att "hålla i och hålla ut" (och hålla avstånden) hålla om man inte riktigt vet när det är till ända?

Därför är alla de vaccin som nu rullats ut, och skall rulla ut, så fantastiska. Det är faktiskt en enastående prestation att på så kort tid ha kunnat ta fram inte bara ett utan ett flertal olika typer av vacciner. Det som normalt tar ett par år, om det ens ansetts möjligt, har nu gått på några månader. Ett gott betyg om något på mänskligt framåtskridande och vad vi faktiskt kan åstadkomma. Vaccintyperna som bygger på mRNA-teknik ser dessutom ut att kunna revolutionera sjukdomsbekämpning i framtiden.

Så mitt i alla dessa eländesbeskrivningar förtjänar detta att lyftas fram. Trots den mörka vintern med hårda restriktioner, begränsningar i julfirandet och att en ny muterad och mer smittsam variant börjat sprida sig – och som lett till att vi nu stängt gränsen till Storbritannien och Danmark – så finns det ljus i tunneln. Länder som Förenta staterna och Storbritannien har redan börjat vaccinera och till mellandagarna, kanske redan på söndag, så börjar vi också här i Sverige.

Det är värt att se EU:s förtjänster i det här. Utan en vaccinsamordning som fungerade över förväntan så hade det inte gått att så snabbt få fram så stora mängder vaccin till medlemsländerna. Där låg lilla Norge illa till i början innan de som EES-land fick hänga på. De kommer att få sitt vaccin via Sverige. Storbritannien är så stort att de kunnat klara vaccinanskaffningen det på egen hand.

Ansvaret för vår nationella vaccinsamordnare Richard Bergström tar slut vid gränsen, därefter är det Folkhälsomyndighetens och regionernas ansvar att det hela skall fungera i praktiken. Det är en enorm logistisk uppgift, och givet de misstag som begåtts på alla plan under pandemin finns det anledning att hysa oro. Det här får bara inte bli fel. Att IT-systemet för registrering av genomförda vaccinationer samtidigt byts ut är till exempel inte direkt optimalt.

Först ut blir förstås äldre på särskilda boenden och de med hemtjänst samt personal. Det rör sig om 570 000 personer. Socialminister Lena Hallengren (S) har lovat att alla över 18 år skall ha fått sitt vaccin till halvårsskiftet. Det får man verkligen hoppas för längre får det inte ta. Det kommer visserligen att dröja till en sorts återgång till ett mer normalt läge, men ju snabbare vi vaccinerar oss desto mindre tid får vi vänta.

Så även om det inte är över än på ett tag så borde vi glädja oss och bibringa lite hopp och optimism till folk. Hittills har det varit för lite av den varan hos våra beslutsfattare. De måste inse att vi måste ha något att se fram emot för att orka med alla de inskränkningar som coronasmittan fört med sig.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.