Hoppa till huvudinnehållet

Familjen om mördade skogsarbetaren Kari, 58

Publicerad:
Mördade Kari Ylioja med sin brorsdotter Desirée. Fotografiet som Karis familj har valt ut är taget för 25 år sedan.
Mördade Kari Ylioja med sin brorsdotter Desirée. Fotografiet som Karis familj har valt ut är taget för 25 år sedan. Foto: Privat

Han gick inte ett steg utan sin hund Vicky och besökte dagligen sin 83-åriga mamma.

Nu berättar familjen om Kari, 58, som hittades mördad i ett öde hus i Lesjöfors.

– Jag skulle beskriva honom som väldigt snäll och hjälpsam, säger lillebror Peter Hedell.

Skogen omsluter den tidigare bruksorten Lesjöfors där Kari Ylioja levde i stort sett hela sitt liv.

Han kom dit som åttaåring – näst yngst i en brödraskara på fyra – när familjen flyttade från Finland till Sverige.

– I ungdomen så var vi i skogen och fiskade nästan jämt, särskilt jag, Kuisma och Kari. Vi hade fem kilometer att gå till en fiskesjö, nästan varenda helg under vår uppväxt var vi där och övernattade, säger Peter Hedell.

Även om kontakten var mer sporadisk på senare år sörjer han och hans storebror Kuisma brodern som hastigt togs ifrån dem för en månad sedan.

Hunden hans ögonsten

Söndag 22 november var Kari som vanligt och hälsade på sin mamma, satte på kaffe och kontrollerade om hon behövde få något handlat.

Hans ögonsten, schäfern Vicky som sällan lämnade hans sida, hade den här dagen fått stanna hos grannen, medan Kari i stället hade sällskap av en 28-årig kompis.

De två vännerna lämnade Karis mamma efter en dryg halvtimme. Det var sista gången någon i familjen såg Kari i livet.

Anmäld försvunnen

Hans mamma anmälde honom försvunnen några dagar senare, efter att både hon och grannen som tagit hand om Vicky reagerat på att Kari inte hört av sig.

– Det längsta han varit ifrån den hunden var två dygn och då visste de om att han skulle vara borta den tiden. Så de fattade misstankar om att något måste ha hänt, säger Peter Hedell.

Måndag 30 november hittades Kari ihjälslagen i ett hus som tidigare hyrts av hans 28-årige vän, men som stått tomt större delen av hösten.

Vännen är nu häktad misstänkt för att ha mördat Kari.

Favoritfarbror

Samtidigt minns hans mamma och de två bröder i syskonskaran som fortfarande lever sin son och bror.

De har valt ut en bild på Kari som NWT får publicera där han är drygt 30 år gammal och har sin brorsdotter Desirée, även hon avliden, i famnen.

– När hon var barn så var Kari hennes favoritfarbror. Han gjorde allt för henne och kunde leka med henne i evigheter, säger Peter Hedell.

Kari hoppade av skolan i förtid och arbetade en period på en verkstad innan han gick över till skogsbruket. Där blev han kvar. Han älskade att vara i skogen och jobbade i många år som röjare och skogshuggare.

Drogs till droger

Men i takt med att maskinerna tog över allt mer av arbetet fick han mindre jobb.

– Han tog sig aldrig för att ta körkort så att han skulle ha kunnat bli skogsmaskinförare. Det är lite tragiskt och synd att han fastnade där, säger Peter Hedell.

I perioder tog i stället droger och alkohol över hans liv och han har genom åren dömts för bland annat ringa narkotikabrott och grov stöld.

Men trots det ibland hårda livet stod familjen honom nära och han hjälpte ofta till med det han kunde.

– Vi ska inte skönmåla hela Karis liv, han har ju dragits till droger och alkohol. Men jag skulle beskriva honom som väldigt snäll och hjälpsam. Han hjälpte mamma jämt och gjorde sylt och plockade bär och svamp åt henne.

Umgicks med fel människor

Peter Hedell beskriver även sin bror som mycket social:

– Han pratade med allt och alla, han gjorde ingen skillnad på folk. Han hade ett väldigt stort umgänge bara det att det var med fel människor.

En av de sista gångerna Peter och Kuisma träffade sin bror var i somras när Peter och hans fru Lotta begravde dottern Desirée, brorsdottern som Kari hade gjort allt för:

– Det var vid vår dotters urnsättning. Han tog det hårt, väldigt hårt.

Väntar på begravning

Familjen väntar nu på att Rättsmedicinalverket ska återlämna Karis kropp så de kan begrava honom.

Åtal ska i nuläget vara väckt senaste 12 januari mot den 28-årige man som är häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat Kari.

Misstänkt mördare gömde sig hos mammaMördad 58-åring låg död en vecka – 28-årig vän begärs häktad för mordFamiljens kritik mot polisens dödsbud efter misstänkta mordetMamman om misstänkt mördade mannen: Jag larmade polisen

Artikeltaggar

Brott & blåljusFinlandLesjöforsMordMordet i Lesjöfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.