Utan krogar mister samhället enorma värden

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Insändarskribenterna svarar på tidigare insändare om restauranger och corona.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En anonym insändare i NWT den 15/12 i år skriver att vi inte kan äta oss ur krisen. Det uttalade syftet är att vi inte borde äta på restaurang utan istället laga maten själva.

Vårt svar är att det knappast är ett bättre alternativ att svälta oss ur krisen.

Företag inom restaurang och besöksnäring har under 2020 drabbats av ett ofattbart stålbad. Omsättningen har minskat till noll och hela personalstyrkor har fått sägas upp. Stödåtgärder är nödvändiga.

Covid har inte tagit bort behovet av restaurangerna som runtom i landet erbjuder till de som vill uppleva mat i alla dess former, mat på snabbast möjliga sätt eller kort och gott en avlastning i vardagen.

Istället har restriktionerna skapat ett stort gap mellan vad människor vill ha och vad de kan få. Efter krisen kommer behovet av en läcker vegetarisk burgare eller torsdagslunchen med ärtsoppa vara lika stort som någonsin.

Överallt i landet har vi under året sett restauranger, caféer och butiker som stöttar upp i kampen mot coronavirusets negativa effekter.

Smarta sätt att smittsäkert träffa andra människor.

Särskilda öppettider och take away för personer i riskgrupper.

Utan denna sektor mister samhället enorma värden, inte minst arbetstillfällen som vårt välstånd står och faller med. Vi ska heller inte förringa de personliga tragedierna för företagare vars livsverk krossas framför deras ögon.

Det finns däremot ingen restriktion mot den som önskar att äta hemlagad mat hemma.

Eva Cooper, regionchef, Företagarna Värmland

Patrik Ekman, ordförande, Företagarna Kristinehamn

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.