Kommunen vidtar fler åtgärder för att minska smittspridningen

Publicerad:
Från vänster Claes Hultgren, kommunchef, Sara Virkki Björnberg, informatör, och Michael Björklund, säkerhetssamordnare. Foto: Göran Persson

Filipstads kommun vidtar ytterligare åtgärder på grund av de ytterligare nationella restriktioner som meddelades den 18 december. Bland annat innebär det att distansarbete nu är norm inom kommunen.

Filipstads kommun har tagit beslut om att bara nödvändig fysisk närvaro är tillåten då nödvändigt arbete inte annars kan utföras.

Det var i fredags som beskedet kom om de skärpta restriktionerna för att förhindra smittspridning av covid-19.

– Restriktionerna har stor påverkan på kommunens verksamheter. Vi har jobbat i helgen med att ta fram en lista med åtgärder och förändringar inom den kommunala servicen. Krisledningsnämnden fick information och genomgång av åtgärderna i dag efter stabsmötet, berättar Sara Virkki Björnberg, informatör på Filipstads kommun.

En minskning

Smittan i verksamheterna har minskat kraftigt den senaste tiden.

– Vi har haft en del smitta i våra verksamheter de senaste fem till sex veckorna, nu äntligen kan vi se att det har minskat rejält sista veckan. Fler och fler återgår i arbete bland personalen, ytterst få av våra brukare är smittade trots det högsta smittläget vecka 50, säger Michael Björklund, säkerhetssamordnare, och fortsätter:

– Under dagen (red.anm läs måndag) ser vi till att fler och fler personer kan ta med sig utrustning och genomföra sitt arbete hemma. Vi är ju en myndighet vi kan ju inte stänga ner. Vi har prioriterat vilka nödvändiga funktioner vi måste ha igång. Vi måste ha öppen telefonväxel och öppet kansli. Vi måste kunna hantera inkomna handlingar, sammanträden och beslut, bemanning och rekrytering, biståndsbedömning, uthyrning av bostäder och lokaler, drift och hantering av akuta fel (it- reningsverk, vattenverk), rekvirering av medel, betalningar och faktureringar, säger Michael Björklund.

Flera åtgärder

Det har tagits beslut om flera åtgärder i Filipstads kommun.

– Vi fortsätter till den 24 januari med distansundervisning på gymnasiet. Det finns inget ställningstagande för grundskolan för januari, det återkommer vi till. Vi uppmanar vår personal som bor på ett annat ställe och behöver använda kollektivtrafik att de ska undvika att göra det, vi stänger alla inomhuslokaler för idrottssammanhang och andra kulturella sammanhang. Biblioteket har stängt idag för besökare, men du kan beställa och lämna böcker, säger kommunchef Claes Hultgren.

Han uppmanar invånarna att bedriva utomhusaktiviteter och att även ta del av andra aktiviteter som kommunen erbjuder.

– Vi stänger de tre fritidsgårdar som finns och ställer om till utomhusaktiviteter där med.

Sara Virkki Björnberg, informatör.
Sara Virkki Björnberg, informatör. Foto: Göran Persson

Sara Virkki Björnberg framhåller att det finns ett jullovsprogram med digitala jullovsaktiviteter.

– Active quiz finns och där går man en bit och får en ny fråga, det har släppts fyra teman nu där. Visitfilipstad.se har olika utmaningar där man bland annat kan vinna presentkort. Första utmaningen är naturbingo och det kommer fler utmaningar, berättar Sara Virkki Björnberg.

Det har även tagits beslut om att café eken stänger. Respektive chef kan ge ett godkännande om att medarbetare kan ta med kommunala fordon hem för att kunna utgå till arbetet direkt från hemmet.

God effekt

Claes Hultgren betonar att åtgärderna som vidtagits har gett god effekt inom de kommunala verksamheterna, smittspridningen sker nu i huvudsak ute i samhället.

Under måndagen var två brukare smittade med covid-19 och en brukare var misstänkt smittad. Dessutom hade några i personalen konstaterad covid-19.

Michael Björklund, säkerhetssamordnare.
Michael Björklund, säkerhetssamordnare. Foto: Göran Persson

Claes Hultgren har även varit i kontakt med alla matvarubutiker för att säkerställa att restriktionerna följs. Eftersom lönerna betalas ut den 23 december framhåller han vikten av att alla hjälps åt för att undvika trängsel i butikerna inför julen.

Michael Björklund berättar också att polisens volontärer kommer att dela ut ett informationsblad till allmänheten om de allmänna råden - med fokus på att hålla avstånd.

Artikeltaggar

Claes HultgrenCoronavirusetFilipstadFilipstads kommunMichael BjörklundNyheterSara Virkki Björnberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare