Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen förlorar om skolbygget

Publicerad:
Kristinehamns kommun förlorar om skolbygge.
Kristinehamns kommun förlorar om skolbygge. Foto: Denny Jansson

Kristinehamns kommun förlorar mot byggföretaget Noctor i överbesiktningsnämnden.

Beslutet kostar kommunen drygt 1,5 miljoner.

Beslut har kommit från överbesiktningsnämnden i tvisten mellan Kristinehamns kommun och byggföretaget Noctor angående besiktningen av den nya gymnasieskolan, KTIC.

Nämnden konstaterar att det inte finns tillräcklig grund för att underkänna entreprenaden och godkänner därmed slutbesiktningen.

– Beskedet är en otrolig besvikelse, säger kommunchefen Martin Willén.

Hoppades på bristerna

Enligt Willén så är det bristerna gällande fuktsäkerhetsarbetet och i konstruktionen som är viktigast.

– Vi hade verkligen hoppats på att de här två stora bristerna. Att det skulle landa i en tydlighet som gjorde att Noctor kunde gå vidare och vidta åtgärder.

Enligt nämnden så brister Noctor i gällande två punkter, dels beträffande mikrobiell påväxt i ytterväggar och dels beträffande CE-märkning.

– I de övriga sex punkterna har nämnden kommit fram till att det finns ingenting som styrker det som kommunen påstår. Så att då finns det förutsättningar att hitta lösningar på det kvarstående, säger Henrik Nilsson, Noctors advokat.

En lättnad

Beslutet är en lättnad för byggföretaget.

– Det viktigaste är att besiktningsnämnden upphävt besiktningsmannens beslut, entreprenaden är godkänd, skriver Staffan Sterner, projekteringsledare på Noctor, i ett mejl till NWT.

Kommunchefen är oförstående.

– Vi har fortfarande de här problemen och kan inte flytta in verksamheten innan de problemen är hanterade. Noctor har ansvar för de problemen som uppstått men nu kommer det vara en fortsatt diskussion om vem som ska stå för vilka kostnader och så.

Kommunen kommer alltså inte att ge sig.

– Vi kan inte acceptera att de här bristerna finns. Slutbesiktningen måste godkännas men det råder ingen tvekan om att de här bristerna finns, så det blir i alla fall ett ansvar för Noctor och det behöver vi ha en dialog om, säger Martin Willén.

– Vi kommer inte att acceptera att de kostnaderna landar hos oss. Den tvisten lär vi fortsätta med ett tag.

Dyr historia

Processen som tagit ett halvår blir en dyr historia för Kristinehamns skattebetalare. Kommunen ska betala för nämndens arvoden och utlägg, 1 397 346 kronor, samt att de nu måste betala resterande 5 procent av Noctors betalning för bygget som kommunen hållit inne med på grund av att slutbesiktningen inte godkändes.

Innan beslutet fanns det ett hopp om en skolstart 2022, och det hoppet lever än.

– Det här beskedet ökar inte våra chanser till att börja då, men jag vill inte tvärsäkert säga att det är kört. Utan hoppet är det sista som överger än. Det vore oerhört tragiskt om vi skulle behöva skjuta på det ytterligare ett år.

Hopp om lösning i KTIC-tvisten – men skolstart kan dröja till 2022KTIC-bråket: Snart avgörs vem som har rätt om 100-miljonersbyggetKTIC-tvisten: Kommunen JO-anmäldKTIC-bråket: "Åtgärda, annars inga pengar"KTIC-tvisten: Kommunen kan inte hitta bankgarantin – nu övervägs JO-anmälanKTIC-tvisten: Kommunens jakt efter bevis – 37 nya borrhålKTIC-bygget: Kommunens konsult kostade en miljon kronor mer än planeratNWT granskar: Här är rören – som kommunen hävdar att man aldrig beställdeKTIC-bråket: Byggbolagets rekonstruktion fortsätterNWT granskar: KTIC-bygget kan bli en katastrof för skattebetalarna: "Jag är orolig"NWT granskar: Byggbråket kan få ödesdigra konsekvenser: "Liv eller död för Noctor"Nya skolan klarade inte besiktningen – öppning skjuts upp till 2021

Artikeltaggar

ByggbranschenKristinehamnKristinehamns kommunKristinehamns teknik- och innovationscenterMartin WillénSkola och utbildningtvistemål

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.