Hoppa till huvudinnehållet

Covid-19 bekräftat på fem förskolor och på Solsäter

Publicerad:
Det är hårt tryck på covid-19-testningen just nu. Sjukfrånvaron är hög i Åmåls kommun, men det handlar inte i första hand om coronainfektioner, utan om försiktighet vid förkylningssymptom.
Det är hårt tryck på covid-19-testningen just nu. Sjukfrånvaron är hög i Åmåls kommun, men det handlar inte i första hand om coronainfektioner, utan om försiktighet vid förkylningssymptom. Foto: Johan Nilsson/TT

Covid-19 har i Åmål bekräftats på fem av kommunens förskolor samt på Solsätershemmet. Smittspårning har genomförts och alla som har varit i kontakt med smittade ska ha informerats.

Efter att regeringen i fredags skärpte rekommendationerna stängs nu idrottshallarna även för barn och privatpersoner.

Smittotalen har i Åmål de senaste veckorna legat på en stabil, hög nivå. Läget har inte lättat, men heller inte allvarligt försämrats. I Åmåls kommuns verksamhet noteras bekräftade covid-19-fall på fem av förskolorna. Inga förskolor har behövt stänga, utan smittspårning har genomförts. Föräldrar och andra som varit i närheten av smittade personer ska vara informerade.

Dessutom har nu covid-19-fall upptäckts inom äldreomsorgen. Det finns fem bekräftade fall på Solsäter i Tösse. Även där har smittspårning gjorts.

Hög frånvaro

Överlag i kommunen, men framför allt inom välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen, är sjukfrånvaron hög. Det handlar inte i första hand om covid-19, utan om att personalen är uppmärksamma på förkylningssymptom – så som de ska vara.

Det är många som testas och trycket är hårt på de personer som sköter logistiken kring personaltesterna i Åmåls kommun. Säkerhetssamordnaren Daniel Andersson hoppas att snabbtesterna, som Västra Götalandsregionen håller på att införa, kan hjälpa till att snabbare få personal tillbaka i arbete.

– Men även om de är tillbaka på 48 timmar, så kan det bli belastning vid frånvaron, säger han.

Stort engagemang

Daniel Andersson säger att de anställda är engagerade i smittspårningen och är måna om att ta ansvar för att inte föra smitta vidare.

– Det är ju många som inte kan jobba hemifrån, så all eloge till dem. Inte minst till dem som jobbar i vården, för det är de som får slita mest nu, säger Daniel Andersson.

Antalet inlagda patienter med bekräftad covid-19 på Nu-sjukvårdens sjukhus är långt högre nu än toppen i våras. Måndag 21 december vårdades 95 personer med covid-19 på Näl och Uddevalla sjukhus. Den 9 maj, då kulmen nåddes i våras, var det 64 personer.

Samtidigt är behovet av intensivvård lägre. På måndagen var det sju personer med covid-19 som vårdades på intensivvårdsavdelning, mot 15 i början av maj.

Mycket redan stängt

Regeringen gick i fredags in med striktare bestämmelser och rekommendationer. För Åmåls kommuns del innebär det inga stora förändringar, eftersom exempelvis gymnasiet och biblioteket redan är stängda. Den stora skillnaden är att idrottsanläggningarna nu stängs även för barnträning och för privatbokningar.

– Det är ganska lätt för oss att anpassa oss, eftersom vi redan hade våra restriktioner på plats. Det blir svårare för restaurangerna och butikerna, säger Daniel Andersson.

Kommunens näringslivs- och kommunikationschef Kristoffer Ljung kommer att ha ett möte med Åmål Handel för att höra om det finns något som kommunen kan göra för att underlätta för företagen.

Artikeltaggar

Åmål handelÅmåls kommunÅmåls kommunDaniel AnderssonNU-sjukvårdenSkola och utbildningSolsätershemmetTösseVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.