Hoppa till huvudinnehållet

Hopp om lösning i KTIC-tvisten – men skolstart kan dröja till 2022

Publicerad:
NWT 200724. Bygget av KTIC, Kristinehamns teknik- och innovationscenter, har varit problemomgärdat.
NWT 200724. Bygget av KTIC, Kristinehamns teknik- och innovationscenter, har varit problemomgärdat. Foto: Denny Jansson

En tvist lagd till handlingarna och en dialog som öppnar för mera.

Nu hoppas Kristinehamns kommun att den omskrivna KTIC-tvisten kan vara på väg att lösas.

Men trots det finns risken att en skolinflytt dröjer ända till 2022.

– Enda möjligheten för att hinna genomföra en sådan här flytt är på sommaren, och eftersom det är så stort måste det göras en upphandling. Det kan vi inte sätta igång med innan vi fått någon slags klarhet i om vi kan flytta in, säger kommunchefen Martin Willén.

– Vi pratar inte om att en upphandling måste igång idag, men ganska snart efter att vårterminen börjat för att det ens ska finnas möjlighet att hinna med.

Det finns ingen anledning att gå händelserna en förväg, men kommunchefen har i alla fall hopp om att det kan börja gå mot en lösning i den omskrivna tvisten mellan Kristinehamns kommun och byggentreprenören Noctor bygg, som rör bygget av gymnasieskolan KTIC

Anledningen är att man kommit överens i en annan tvist, som rör om- och tillbyggnaden av Södermalmsskolan.

Krav och stämning

Där har kommunen haft ett krav på 600 000 kronor, som bland annat rört en fuktskada. Samtidigt som Noctor stämt kommunen för en borttappad bankgaranti.

Nyligen valde Justitieombudsmannen att lägga ned ärendet.

Och det är dialogen som följt det beskedet som ger kommunchefen hopp.

– Den har varit bra. Vi lyckades hitta en överenskommelse där Noctor betalade vad de var skyldiga mot att vi släppte en del andra krav som vi hade, kopplade till Södermalmsskolan. Det var vi nöjda med och det var de nöjda med.

– Det gör att jag känner mig försiktigt positiv till att vi ska kunna ha en bättre dialog även vad gäller KTIC, säger Martin Willén.

Underkändes vid slutbesiktning

Men det återstår gott om knutar att lösa. Den stora handlar om besiktningen.

Det var i maj som beskedet kom: 125-miljonerkronorsbygget KTIC klarade inte slutbesiktningen. Det slogs ner på både själva konstruktionen och brister i fuktsäkerhetsarbetet.

Noctor har överklagat beslutet, och nu väntar man på beskedet från överbesiktningsnämnden.

– Där är vi oense: vi anser att besiktningsresultatet är korrekt, Noctor menar att det är felaktigt, säger Martin Willén.

Martin Willén, kommundirektör för Kristinehamns kommun.
Martin Willén, kommundirektör för Kristinehamns kommun. Foto: Magnus Carlsson

– Men oavsett vad beskedet blir finns det även andra frågor som måste lösas. För att kunna göra det måste vi ha en diskussion. Det är där jag ser lösningen kring Södermalmsskolan som ett försiktigt omen.

Sommaren en förhoppning

Samtidigt tickar klockan på. Risken att skolans inflytt dröjer ytterligare ett år är överhängande.

– Det är så mycket som står på spel så vi kan inte flytta innan allt är löst. Sommaren är absolut vår förhoppning, men det kan bli senare.

KTIC ska förutom gymnasieskolan inrymma Kristinehamns innovation park. Den sistnämnda delen är en betydligt mindre flytt och kan genomföras så snart parterna är överens.

NWT har utan framgång sökt advokaten Henrik Nilsson, som är rekonstruktör för Noctor bygg.

KTIC-bråket: Snart avgörs vem som har rätt om 100-miljonersbyggetKTIC-tvisten: Kommunen JO-anmäldKTIC-bråket: "Åtgärda, annars inga pengar"KTIC-tvisten: Kommunen kan inte hitta bankgarantin – nu övervägs JO-anmälanKTIC-tvisten: Kommunens jakt efter bevis – 37 nya borrhålKTIC-bygget: Kommunens konsult kostade en miljon kronor mer än planeratNWT granskar: Här är rören – som kommunen hävdar att man aldrig beställdeKTIC-bråket: Byggbolagets rekonstruktion fortsätterNWT granskar: KTIC-bygget kan bli en katastrof för skattebetalarna: "Jag är orolig"NWT granskar: Byggbråket kan få ödesdigra konsekvenser: "Liv eller död för Noctor"Nya skolan klarade inte besiktningen – öppning skjuts upp till 2021

Artikeltaggar

ByggbranschenKristinehamnKristinehamns kommunKristinehamns teknik- och innovationscenterMartin WillénSkola och utbildningtvistemål

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.