Hoppa till huvudinnehållet

Det bästa av spelåret 2020: "Döden en trend"

Publicerad:
Stor variation bland spelen som var bäst 2020, enligt NWT:s spelkritiker.
Stor variation bland spelen som var bäst 2020, enligt NWT:s spelkritiker.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

NWT:s spelskribent Joakim Kilman listar de tio bästa spelen från 2020. Ett år av kontroverser och besvikelser men också av humor och finstämdhet. En trend bland flera av de bästa spelen i år är döden.

Spelåret 2020 var bättre än året i övrigt, även om det hade en del besvikelser och kontroverser. Två av årets största spelsläpp, The Last of Us 2 och Cyberpunk 2077 gjorde en del spelare både arga och besvikna – om än av ganska olika anledningar. Men bortom ilskna gräl på Twitter och galningar som mordhotar spelutvecklare, så har det också varit ett fint spelår. Särskilt bland de lite mindre titlarna.

Allra mest passande är nog att en av årets stora tematiska trender bland årets bättre spel har varit döden, och mer specifikt livet efter döden. Från Hades lekfulla dödsrike och Doom Eternals bokstavliga helvete, till finstämda Spiritfarer och humoristiska Procession to Calvary. Plus fler därtill, som Assassin’s Creed: Valhalla och West of Dead, som på något vis inkluderar diskussioner om eller skildringar av döden och livet efter detta.

Att bara välja tio favoriter från i år är svårt, men de här tio spelen sammanfattar mitt spelår väl.

1. Doom Eternal

Överlag är det de mindre spelen som överraskat mest, och vunnit mitt hjärta oftast i år. Men det fläskiga, slipade och våldsamt roliga Doom Eternal är det mest skinande undantaget. Ett lika benhårt som givande förstapersonsskjutare som förvisso krävde viss anpassning av spelaren, men gav tillbaka stort i form av en av de mest intensiva actionupplevelserna som någonsin har skapats.

2. Beautiful Desolation

Årets i särklass mest sorligt förbisedda spel är det här genialiska, sydafrikanska science fiction-äventyret. Det utspelar sig i en fjärran framtid, där mänskligheten som vi känner den inte längre existerar. Beautiful Desolation målar upp en väldigt fascinerande värld att utforska, full av kluriga pussel och märkliga berättelser.

3. Hades

Det är inte lätt att få till rätt balans i roguelite-spel. Är de för enkla så blir det lätt tråkigt, och om det bara känns som om man stångar skallen i en vägg så tenderar spelarna att ge upp. Hades isometriska dödsrike bjuder på fantastiskt välbalanserad spelmekanik som hela tiden belönar spelaren. Spelet är dessutom mycket längre än man först kan tro, med flera överraskningar i bakfickan.

4. Crusader Kings 3

Det mest komplexa spelet du kunde spela i år var nog Crusader Kings 3. Det här är dock ett spel som handlar om mer än bara strategiskt handhavande med resurser och trupper, dock. Det är ett spel där du kan rollspela precis den sortens regent du vill vara, från en upplyst diplomat till en incestuös kannibal. Det är lite otäckt, men mest väldigt kul, hur bra spelet är på att locka fram ens allra mest dekadenta sidor.

5. Wasteland 3

Det fanns snyggare och mer ambitiösa rollspel i år. Men inget annat lyckades med konststycket att väcka liv i den politiska satiren igen, i en samtid där satiren är halvdöd (eftersom skämten sällan är lika sanslösa som verkligheten längre). Wasteland 3 ett riktigt bra och kul rollspel av den gamla skolan, som inte drar sig för att vältra sig i besk galghumor. Jag är otroligt svag för sådant.

6. Demon’s Souls

En snuskigt snygg remake, som borde ha vågat gjort fler förbättringar gentemot originalet. Väldigt bra, dock, även om jag inte håller det fullt så högt som From Softwares mest lyriska fans.

7. Cyberpunk 2077

Jo, det är buggigt, har skakig AI och är kasst på förra generationens konsoler, men när det är som bäst är det också ett fullständigt fantastiskt atmosfäriskt och välskrivet rollspel.

8. Procession to Calvary

En av årets bästa komedier kom i form av ett otroligt älskvärt litet peka- och klicka-spel. Det påminner om i stilen om Monty Pythons animerade sekvenser, men har en distinkt egen humor.

9. Gears Tactics

Det bästa XCOM-spelet från i år visade sig vara en spinoff på Gears of War-serien, snarare än det faktiska XCOM-spelet som faktiskt släpptes. En väldigt trevlig överraskning.

10. Ghost of Tsushima

Av de sista stora, exklusiva titlarna till PS4 så drog Ghost of Tsushima helt klart det längsta strået. En öppen, läcker värld att leka samuraj i.

Artikeltaggar

AICabaryEterniNöje/KulturRecensionSpelTwitter