Hoppa till huvudinnehållet

Ännu mer fokus på friluftsliv under 2021

Publicerad:
En tomteluva värmer skönt i skogen den här tiden på året, då det faktiskt fortfarande går att vandra, vilket Marita Persson, vandringsansvarig inom Sunne kommun, gör regelbundet
En tomteluva värmer skönt i skogen den här tiden på året, då det faktiskt fortfarande går att vandra, vilket Marita Persson, vandringsansvarig inom Sunne kommun, gör regelbundet Foto: Karina Johansson

Efter att intresset för att vandra ökat under 2020, fokuserar Svenskt friluftsliv och Naturvårdsverket ännu mer på det, genom att utnämna 2021 som Friluftslivets år.

– Det blir nya teman varje månad och Sunne kommun ska fokusera en del på allemansrätten, berättar Marita Persson, vandringsansvarig inom Sunne kommun.

Projektet heter "Luften är fri" och syftet är att få ännu fler människor att prova friluftsliv och samtidigt långsiktigt öka medvetenheten om allemansrätten och friluftslivets värden. Orsaken är att forskning visar att friluftsliv förbättrar folkhälsan, stärker samhällsekonomin och ökar välfärden. Men man vet också att det finns hinder som kultur, familjetraditioner och ekonomiska förutsättningar som gör att en del inte nyttjar friluftslivet i samma utsträckning som andra. Dessa hinder vill projektet förebygga genom att visa på att det finns aktiviteter för alla och att det inte alltid behövs dyr utrustning.

Sett över hela landet ökade intresset för friluftsliv under 2020, mycket tack vare rådande corona-pandemi. Sunne kommun är inget undantag.

– Vi har haft en explosionsartad ökning av vandrare. Gruvrundan till exempelvis, där vandrar ett "normalt" år i snitt sex personer per dag under vandringssäsongen april-oktober. Under 2020 gick i snitt tjugo personer per dag. Dessutom har inte vandringssäsongen tagit slut vid älgjakten som den brukar göra, utan folk har fortsatt vandra under hösten, berättar Marita Persson.

  • "Äta ute" är temat i juni.
    "Äta ute" är temat i juni. Foto: Karina Johansson
  • "Sova ute" är juli månads tema.
    "Sova ute" är juli månads tema. Foto: Karina Johansson
  • 2020 ökade intresset för vandring bland svenskarna. Nu hoppas man förstås att det fortsätter under 2021.
    2020 ökade intresset för vandring bland svenskarna. Nu hoppas man förstås att det fortsätter under 2021. Foto: Karina Johansson

Friluftslivet år kommer att ha ett nytt tema varje månad för att belysa friluftslivets olika delar. Sunne kommun deltar i detta projekt med olika aktiviteter. I januari är temat "Invigning Friluftslivets år 2021" vilket sedan fortsätter med "inspiratör friluftsliv" i februari. Där har Marita som förslag att föreningar ska marknadsföras som inspiratörer. Månaden efter, mars, är temat "friluftskompis" och då är det tänkt att man ska bjuda ut en kompis i naturen.

– Många teman blir självklara, medan vi måste fundera kring andra. Men det ska bli ett jätteroligt och spännande projekt, konstaterar Marita Persson.

Artikeltaggar

FamiljMarita PerssonNaturvårdsverketNyheterSunneSvenskt friluftslivVandring

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.