Skärpta krav utan kompensation

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Utbildningsminister Anna Ekström (S), statsminister Stefan Löfven (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en pressträff, med socialminister Lena Hallengren (S) med via länk, om nya restriktioner.
Foto: Jessica Gow/TT
Sent på fredagseftermiddagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten om ytterligare skärpta restriktioner inför helgerna. En något udda tidpunkt. Fredagseftermiddagar brukar vara då man släpper obekväma nyheter man vill skall få så lite uppmärksamhet som möjligt. Många har ju börjat "ta helg" då. Men fler och skärpta restriktioner för att minska smittspridningen vill man ju att de skall nå ut till så många som möjligt.

De nya råden och rekommendationerna gäller till den 24 januari. Fortsatt hemundervisning för gymnasiet, fler måste arbeta hemifrån, högst fyra personer per sällskap på restauranger, där det nu blir alkoholförbud redan från klockan 20.00. Maxantal för personer i butik blir det också, även om det, givet vilt skilda förutsättningar, inte anges hur många. Mellandagsrean, i alla fall den i fysisk butik, rekommenderar man handlarna att ställa in. Och så munskydd i rusningstid i kollektivtrafiken när trängsel är svår att undvika.

Varför man kommer med dessa skärpningar nu och inte tidigare är oklart. Man har väl sett att smittspridningen inte avtar och vill visa på mer handlingskraft inom de ramar som finns. Någon särskild pandemilag finns ju inte än, och den tillfälliga man hade gick ut redan i somras. I alla händelser hade det varit bättre att presentera det här tidigare och inte nu med mindre än en vecka till jul.

Som vanligt lämnar man enskilda företagare i sticket. Inte ett ord nämns om hur de skall kompenseras för dessa ytterligare skärpningar. Restauranger får ju i princip ställa in sina kvällsmiddagar. För många företag som redan kämpat under året kan detta bli dödsstöten. Tidigare stödåtgärder har varit krångliga, svåra att få och utbetalningarna sena. Många löper dessutom ut vid årsskiftet. Det enda anständiga av regeringen vore att snabbt se till att kompensera de företag som drabbas. Bland annat borde omställningsstödet förlängas och ersättningsnivån höjas till från 70 till de 90 procent som EU:s regelverk tillåter.

Statsminister Stefan Löfven (S) hotade också med att stänga ned verksamheter om de nya skärpningarna inte får någon effekt. Det är dock ett tomt hot eftersom det inte finns något lagstöd för en sådan åtgärd. Dessutom så är det redan så mycket restriktioner att det är oklart hur mycket de här nya faktiskt hjälper. Smittspridningen verkar pågå i många länder oavsett vilka åtgärder man tar till.

Beskedet är också att all verksamhet som bedrivs av staten, kommuner och regioner och som inte är nödvändiga skall stängas ned till 24 januari, och man räknar upp bibliotek, simhallar och museer. Det går sannerligen att föreställa sig en uppsjö andra verksamheter som inte tillhör kärnverksamheten och egentligen är onödiga och som går att stänga ned. Varför inte passa på och göra en avstämning den 24 januari och se om de ens behöver starta i gång igen? Det vore ett gyllene tillfälle att skära ned på allt dödkött och offentligt slöseri.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.